Kókusz

Nálam nagy kedvenc a kókusz. Mostmár eldöntöttem, hogy veszek igazit is,nemcsak reszeléket a sütikbe. Sőt, megpróbálok reszeléket csinálni házilag!!Elvégre nálunk a kókuszcsók,a kókuszkocka, a kókuszgolyó, a Raffaello és még sorolhatnék csilliárdnyi kókuszos sütit,mindegyik kedvenc!
A kókusz valószínűleg Délkelet-Ázsiából származik,de pontosan nem tudni. Akár a  30 méteres magasságot  is elérheti  a kókuszpálma,melynek a termését, az úgynevezett csontárt fogyasztjuk,mely 1,5-2 kg-os is lehet.Ebben található a termés magja, a barnás színű kókuszdió.Ez tartalmazza az édeskés ízű kókuszvizet.A héj belső része a fehér kókuszbél.
Nagyon hasznos növény, hiszen minden részét felhasználják:szőnyegek, ruhák,edények, tálak,sampon,naptej,testápoló-mind a kókusz egyes részeiből készülnek.És akkor még nem beszéltünk az olyan ínyencségekről,mint a Pina Colada vagy a kókuszchips.
Tartalmaz kalciumot,magnéziumot,vasat,cinket, telítetlen zsírsavakban gazdag. Nagyon jó csonterősítő.
A kókzslé vizelet-és hashajtó hatású,elősegíti az emésztést. A kókuszolaj zsírsavainak 50%-a laurinsav,mely az anyatejben is megtalálható immunerősítő.
Tartalmaz még B, E, D vitamint is.Nagyon magas az energiatartalma, így lábadozó betegeknek,erős fizikai munkát végzőknek is ajánlott a fogyasztása,hiszen erőt, energiát ad.
Ma már nemcsak reszelék formájában találkozhatunk vele a boltok polcain, hanem kókusz olaj, kókusz zsír,üdítő, porrá őrölt fűszer változatban is.

Megjegyzések