Egy kis fűszertan...:)

Felbuzdulva a sáfrány halálosan mérgező mivoltán, kedves unokahugommal mélyreszántó értekezésbe kezdtünk a fészbukon a különféle fűszerek hatásairól. Akkor nézzünk párat!

Tárkony: jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, ismert étvágygerjesztő hatása.A nép gyógyászatban emésztést serkentőként is használják.
Levesek, főtt húsok, szárnyasok,birka, bárány, vadhúsok,zöldbab-zöldborsó és burgonyafőzelék ízesítésére is használják.

Bazsalikom:használják gyomorrontás, étvágytalanság ellen.Enyhíti a garatgyulladás tüneteit.Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga. Afrodiziákumnak is tartják.
Ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni, íze leginkább a citrommal és a fokhagymával kombinálva érvényesül.

Fahéj:emésztési problémákra, nehéz légzésre,magas vérnyomásra, méh vérzésének elállítására használják. Eugenol tartalma miatt természetes érzéstelenítő. Abortív hatása miatt fogyasztása terhesség alatt kerülendő.
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, fánk,rizsételek, tejes ételek,egész állapotban kompótok, befőttek,gyümölcslevesek, forralt bor és egyéb italok ízesítésére használják.

Kakukkfű:láz-és köhögéscsillapító,felső légúti gyulladásra használható.Antiszeptikus, vese-és húgyhólyaggyulladásra kiváló.
Terhes nők ezt sem fogyaszthatják,még olaj formájában sem!
Vadas ételekhez, töltött káposztához,hurkához, kolbászokhoz, nehezen emészthető levesekhez,halételekhez, salátákhoz használatos.

Kapor:belsőleg epe-szél-és hashajtó,étvágyjavító, vércukorcsökkentő, tejszaporító és fájdalomcsillapító hatása ismert. Külsőleg gátolja az Eserichia coli baktérium megtelepedését, ezért ülőfürdőként alkalmazható húgyúti megbetegedéseknél.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a tökfőzelék, a túrós lepény.:)

Kömény:belsőleg gyomorerősítő,szélhajtó, menstruációs görcsöket csökkentő, fej-és fogfájást csillapító hatása ismert.Serkenti a tejelválasztást, terhes nők nem fogyaszthatják.Bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása is van, karvontartalmának köszönhetően.
Savanyúságok, savanyú káposzta elengedhetetlen kelléke. Levesek,saláták, főzelékek, sültek,burgonyás, sajtos, túrós ételek,kolbászfélék, körözöttek kedvelt fűszere.

Kurkuma:csökkenti a fogamzóképessget!!!!Vérkeringést javító, vérömlenyt oldó hatása van.Csökkenti a trombózis és az infarktus kialakulásának veszélyét.Gátolja a limfómás tumorsejtek növekedését.Hatásos méhnyakrák esetén, fokozza a sugár-és kemoterápia hatékonyságát.
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze,de használjak levesek, tésztafélék színének, ízének javítására is.


Oregano/szurokfű/:enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket,tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.Enyhíti az orrmelléküreggyulladást és a tüdőgyulladást, eltünteti a korpát a fejbőrről.
Török, palesztin, arab,szír, portugál, dél-amerikai konyhák kedvence, de egésu Európában elterjedt, ma már az olasz konyha ételei is elképzelhetetlenek nélküle.
Ételízesítésen és gyógyászaton kívül felhasználják festékkészítésre is.


Petrezselyem:vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, vizelethajtásra használják.
Semlegesíti a fokhagymaszagot, gyulladáscsökkentő hatása van.


Rozmaring:emeli a várnyomást,flavonoid tartalma miatt a veséket fertőtleníti.Étvágyjavító, epehajtó,idegerősítő, fejfájáscsillapító.
Főleg a mediterrán konyhára, olasz és francia ételekre jellemző.Bárány, birka, vadhúsok,pácok, szószok készítésére használják.

Sáfrány:görcsoldó, köptető, köhögéscsillapító,serkenti a méhösszehúzódásokat. Használható impotencia és meddőség ellen. Krocin tartalma miatt csak kis mennyiségben fogyasztható, nagy mennyiségben mérgező, halálos!!!
A világ legdrágább fűszere,mert a virág bibéinek gyűjtése nagyon fáradságos munka.Az őshonos fajok védettek, a bibék gyűjtése törvénybe ütközik.

Szegfűszeg:antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású.A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére használják,de kiváló gyomorerősítő is.Rovarcsípések okozta viszketés enyhítésére is kiváló házi szer.
Illóolaját a likőriparban és a kozmetikai iparban is használják.Pikáns mártások,paradicsomos és boros ételek,páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják.Fahéjjal kombinálva gyümölcsös, alkoholos italokat ízesítenek vele.
A VIII.Magyar Gyógyszerkönyvben  Caryophylli flos néven hivatalos drog. 

Megjegyzések