Tuesday, 20 September 2011

Skolebrød, a norvég iskolakenyér


Ennek a sütinek most kőkemény sztorija van. 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor ettünk először a nővéremmel ilyet Norvégiában. Alábbi képen, mely múzeumi darab, látható, mekkora átéléssel esszük.:) Aztán eltelt 15 év Skolebröd nélkül, de mindig eszembe jutott, a mai napig a számban volt az íze és éreztem a semmivel össze nem hasonlítható illatát. Ma már tudom, a kardamom adta meg azt az illatot.:)
Aztán tavaly Mohi Osloban volt pár napot, hát mit hozott nekem ajándékba? Skolebrödöt, naná.:) Visítottam a Lascotts roadi konyhában mikor kiemelte a kézipoggyászból a kissé megviselt fánkot, amit kb. ugyanolyan arckifejezéssel fogyasztottam el,mint 15 éve. Soha egy süti sem váltott ki ilyen hatást belőlem.
És a következő állomás 2011. Tegnap érkeztünk vissza a Picimmel Norvégiából, aput voltunk meglátogatni. És egy szatyor skolebrödöt vett nekünk Apu az útra. Hazaértünk és egyből receptet kerestem, mondhatom elsőre megtaláltam a tökéletest. Így kel életre kérem szépen egy legenda, egy örök gasztroszerelem végső beteljesedése.:)
A szó jelentése "iskolakenyér", a norvég gyerekek ezt viszik uzsonnára, tízóraira. Országszerte népszerű, kávézókban, pékségekben, üzletekben kapható.És jelentem, otthon is elkészíthető.És nem holmi silány utánzatot kapunk, hanem az eredetit.Teljesen ugyanolyan, még most sem hiszem el:)


Hozzávalók ( 10-12 db-hoz):

500 gr liszt
80 gr porcukor
80 gr olvasztott vaj/margarin
40 gr friss élesztő
2 dl tej
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 tk. őrölt kardamom

A töltelékhez: 
( picit sűrűbbre készíthetjük, plusz 5-10 gr keményítő hozzáadásával)
Zacskós pudingot is használhatunk, de kevesebb tejjel készítsük.

A cukormázhoz:
1 csésze porcukor
víz

kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Letakarva, meleg helyen, 1 óráig kelesztjük. Átgyúrjuk,ismét letakarjuk és további félóráig kelesztjük.
2. A tésztát átgyúrjuk, 12 egyenlő részre osztjuk és gombócokká formáljuk. A gombócokat kissé kilapítjuk, közepükbe kis krátert mélyesztünk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és vaníliapudingot teszünk a kráterbe.
4. 230 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc.
5. A mázhoz egy tálba szitáljuk a porcukrot és annyi vízzel elkeverjük, hogy sűrű, de kenhető mázat kapjunk. Ezzel bekenjük a kissé kihűlt sütik oldalát és meghempergetjük őket kókuszreszelékben. 

Melegen is finom, de ha megvárjuk, hogy rendesen kihűljön, akkor megköt a közepében a krém.Mindenhogy tökéletes és a legfinomabb a világon.:)Kötelező darab!!!


Szofika,2011, Ringebu, Norvégia


Moha, 2008,Lillehammer, Norvégia


Szofika, 2014. Kecskemét

5 comments:

  1. Nem is tudom eldönteni,hogy a süti tetszik jobban,vagy a Skolebrød történelmi áttekintése:)
    Mindkettő mosolyt csalt az arcomra...:)

    ReplyDelete
  2. Örülök neki Moha, sajnálom, hogy nem tudsz egyet most azonnal beburkolni:((

    ReplyDelete
  3. Nem kell többet sóvárognod utána, süthetsz magadnak, amikor csak megkívánod!Nagyon szépek lettek, ügyes vagy!

    ReplyDelete
  4. Fogok is, de nem minden héten, mert akkor elveszti a varázsát!!!Pedig úúúgy ennék most is egyet :)Majd sütök Neked is Anyuci!!!<3

    ReplyDelete
  5. Én is úúúgy ennék belőle! :)

    ReplyDelete