Hot-dog sk. kiflivel

Mikor megláttam Erikánál a hamburgerzsemle/hotdog-kifli recepjét, eldöntöttem, hogy a következő adandó alkalommal, ha hotdog lesz, akkor bizony nem a bolti kiflibe töltöm be. Ahogy Erika is mondja,a bolti cucc  amellett, hogy fel van fújva, tele van cukorral és inkább valami elfuserált péksüteményre emlékeztet, mint hotdog-kiflire. Abból gond nélkül lemegy 4-5 darab, a háziból 2-nél megállt Zé is és én is. 
Íme a mi házi turbo hotdogunk:)


Hozzávalók:
10 db hotdoghoz

A tésztához:
125 ml natúr joghurt
kb. 2 dl tej
0,5 dl olaj
2,5 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1,5 tk.só
1 tk. cukor

10 szál füstölt virsli
2 fej vöröshagyma
1 ek. liszt
sajt
ketchup, mustár, majonéz


Elkészítés:
1. A tésztát a hagyományos módon géppel vagy kézzel bedagasztjuk, meleg helyen megkelesztjük.
2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
3. Kifli alakúra formázzuk és további 20 percig kelesztjük.Tetejét lespricceljük vízzel vagy tojással is megkenhetjük.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
5. A virslit megfőzzük vagy megsütjük, attól függően, hogy szeretnénk a hotdogban.
6. A hagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, kevés lisztben megforgatjuk és kevés olajon ropogósra,aranybarnára sütjük.
7. Innentől már csak a fantáziánk szab határt annak,mi kerül még a turbo hotdogba, nálunk virsli, sajt, hagyma, ketchup, majonéz, mustár. Tehetünk még bele vékonyra karikázott csemegeuborkát is.

Tudtad, honnan ered a hotdog??

A legnépszerűbb elmélet szerint Amerikában a bécsi wienerwurst és a frankfurti frankfurti virslit enyhe hajlása miatt dachshund, vagyis tacskó (red-hot dachsund) néven kezdték el árusítani német bevándorlók 
1867-en egy német hentes, Charles Feltman megnyitotta New York első hotdogstandját, 1893-ban a kolbász közkedvelt étel lett a baseball pályákon.
A ma is használatos hotdog kiflit valószínűleg a St. Louis-i Feuchtwanger találta fel 1904-ben.Ő volt az, aki újdonságként fehér kesztyűt adott kölcsön a vásárlóknak, hogy ne kenjék össze a kezüket. Mivel a kesztyűt nem vitték vissza,ezért megbízott egy péket, hogy dolgozzon ki egy olyan zsemlefélét, ami megtartja a kolbászokat.:)
A hotdog kifejezést 1901-ben egy sportkarikaturista, Tad Dorgan alkotta.Látta, hogy mekkora sikere van a baseball pályákon a red-hot dachsundnak,ez ösztönözte, hogy rajzoljon egy képregényt egy valódi tacskóval, aki mustárral van beborítva egy kettévágott zsemlében.Mivel nem tudta pontosan, mi az a szó, 
hogy dachsund, azt adta címnek: "get your hot dogs".Azóta a képregényből ez a név maradt meg.
Forrás: innen


Megjegyzések

  1. De jó, örülök hogy Neked is bejött ez a tészta! Szerintem is tuti! (Limarától van eredetileg). Daschund én hot-dog is minden mennyiségben jöhet :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése