Színpompás keményítőnap

Főzeléket akartam. Nagyon. Aztán rájöttem, hogy akár tejfölt, akár tejet teszek bele, az nem klappol a keményítőnaphoz.Utólag elismerem, jobban jártam volna 1-2 kanál tejföllel, mint a fahéjas csigával, aminek nem lehetett ellenállni, de ez már más történet. Elrontottam picit a keményítőnapot, de holnap nem bűnözök, CH nap van. Hihi.
Szóval ez lett a mai ebéd, semmi fakszni, elvégre mit vár az ember egy tál zöldségtől, de legalább szép színes.
Apropó, színek. A zöldségek-gyümölcsök színei csak a szemünket kényeztetik, vagy egészségünk szempontjából is jelent valamit, hogy milyen színű zöldség kerül a tányérunkra??

A zöldségek és gyümik színeiért a növényi színanyagok felelősek,melyek közül legismertebb a zöld színű klorofill, mely minden növényben megtalálható. Ezen kívül számos élénk színű növényi festőanyagot ismerünk, melyek vizsgálatáért már 2 Nobel-díjat is odaítéltek.

Na de nézzük is a színeket!!
Narancssárga:a karotin és béta-karotin adja a sárgarépa és sárgadinnye színét. Segíti a szervezet harcát a tumoros sejtek ellen, óvja a szemben található látóbíbort. A béta-karotin A-vitaminná tud alakulni a szervezetben, a bőr épségének fenntartásában játszik szerepet.
A sárgarépán kívül jó karotin-forrás még a sárgadinnye, a mangó, a sütőtök is.

Sárga: a citrom, az ananász, a kukorica színét az ún. kriptoxantin adja. Keveset tudunk még erről az anyagról, de antioxidáns hatása mellett a sejtek megsérült szerkezeti elemeinek regenerálásában játszik szerepet.

Piros:a likopin a narancssárga karotin módosulata, de azzal ellentétben nem tud A-vitaminná alakulni a szervezetben. Ennek ellenére antioxidáns hatású és fontos szerepet játszik a szem működésében.Sok likopint vehetünk magunkhoz a paradicsomból, gránátalmából vagy piros grapefruitból.

Vörös: a vörös vagy lila zöldségek színüket az antociánoknak köszönhetik.Hatékony antioxidánsok, csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, gátolják a vérrögök kialakulását.A vörösbor és alapanyaga, a szőlő mellett ajánlatos a cékla, málna, áfonya, cseresznye, vöröskáposzta fogyasztása.

Zöldessárga:a spenót, zöldbab, paprika, avokádó,tök  színét 2 vegyület is meghatározza: a lutein és a zeaxantin.Előbbi a látómezőt óvja, utóbbi a hályogok megelőzésében hatékony.

Zöld:főként a klorofill adja az élénk zöld színt,de a mélyebb árnyalatok kialakulásában az izotiocianátok és egyéb indolvegyületek is szerepet játszanak.Ezek a természetes katalizátorok serkentik a máj működését és hatékonyan veszik fel a harcot a tumoros sejtek ellen. Fogyasszunk fejessalátát, káposztát, petrezselyem zöldjét, brokkolit.
Természetesen legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk a színes zöldségeket, saláta formájában, hiszen főzés-sütés hatására a vitaminok egy része kiürül.
Következő keményítő napon már én is salátát eszem.:)


A színes zöldségtálhoz:
kb. 30 dkg krumpli
kb. 30 dkg sárgarépa
1 fej brokkoli
1 kis konzerv kukorica
1 csokor petrezselyemzöldje
kevés vaj
só, bors

A burgonyát, répát megmossuk, felkockázzuk.
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük.
Lobogó sós vízben puhára főzzük őket, leszűrjük. Hozzáadjuk a kukoricát is és diónyi vajjal átforgatjuk őket.
Végül apróra vágott petrezselymet adunk hozzá és tálalunk.
Keményítőnapon magában, egyébként köretnek.


Megjegyzések