Csokikrémek

A mindenféle fehér krémek után most itt a csokis verzió is :)

1. Párizsi krém:

Ehhez a csokitortához használtam.
A párizsi krém egy igazi klasszikus vajas csokikrém. Én személy szerint nem vagyok oda érte, ha saját magamnak készítenék csokitortát, nem ezzel tölteném be. A recepttel semmi baj, nekem egyszerűen túl sok, túl csömör, de van aki pont ezt szereti, úgyhogy álljon itt azért.

280 ml tejszín
320 gr cukor
160 gr kakaó
400+100 gr vaj
1 cs. vaníliás cukor

A tejszínt a cukorral forraljuk szirupsűrűségűre.Végezzünk szálpróbát, azaz a szirupból vegyünk egy kicsit mutató-és hüvelykujjunk közé, ha néhány mozdulattal szálat tudunk belőle képezni, akkor már kellően sűrű.
Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, kakaót és keverjük simára, csomómentesre.Ezután mehet hozzá 400 gr vaj, ezzel is keverjük egyneműre.
Hűtsük ki teljesen, legjobb ha 1 éjszakát pihen a hűtőben.
Kihűlt állapotában a párizsi krém kihabosítható önmagában vagy további vaj hozzáadásával.


2. Dobos krém:

És akkor ez az ultrafavorit csokikrémem, amivel a saját tortámat tölteném. Ez már nem kakaós, hanem nagybetűs Csokikrém, a Dobos-torta krémje, a számomra legfinomabb csokikrém.
Ez egy nagy adag krém, a Dobos 5 rétegű, plusz a külsejére is elég volt.
A vajat semmiképp ne helyettesítsük itt margarinnal,és ügyeljünk a jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokira, akkor lesz igazán finom a krém.
4 tojás
200 gr porcukor
235 gr teavaj
17 gr vaníliás cukor
35 gr kakaómassza ( 99%-os étcsokival helyettesíthető)
35 gr kakaóvaj
200 gr jó minőségű étcsoki

A vajat kihabosítjuk a vaníliás cukorral, félretesszük.
A kakaóvajat, kakaómasszát, étcsokit olvasszuk fel vízgőz felett, vigyázzunk, ne legyen forró.
A tojásokat a porcukorral hevítsük csípősre: ujjunkat belemártva ha már forrónak, csípősnek érezzük, akkor jó ( 85 fok fölé ne menjen a hőmérséklete),ezután kihűlésig habosítsuk robotgéppel. Teljesen fehérnek, sűrűnek kell lennie, türelem, kb. 20 perc.
Ezután a kihabosított vajhoz hozzáadjuk a tojásos-porcukros részt és a csokis részt majd kézi habverővel vagy szilikonos lapáttal egyneművé dolgozzuk.

TIPP:
Kakaóvaj és kakaómassza hiányában ( nem terem minden sarki boltban), 250 gr étcsokival csináljuk, de az magas kakaótartalmú, jó minőségű legyen.


A no 1. csokitorta receptje itt 


Ugyanezzel a krémmel van töltve ez a torta is, némi naranccsal turbózva

3. Csoki ganache:

Ez egy nagyon finom és egyszerű krém, ami pikk-pakk megvan, nagyon szeretem, a sűrűségét pedig variálhatjuk a csoki-tejszín arány változtatásával. Cupcake tetejére frostingnak is tökéletes.
Az alap: ahány deci állati tejszín, annyiszor 100 gr étcsoki.

A tejszínt hevítsük forráspontig egy lábasban majd adjuk hozzá a kockákra tört étcsokit. Ekkor levehetjük a tűzről, keverjük addig, míg teljesen el nem olvad a csoki.
Ha torta bevonására szeretnénk használni, akkor melegen öntsük a tortára. Én páldául a Sacher-tortát szoktam ezzel bevonni.
Kihűlt állapotában kihabosítható, ha torta töltésére szeretnénk használni, akkor eképp járjunk el.


4. Narancsos csokikrém ( tejszínes-vajas)

Ha gyorsan kell finom, olvadós csokikrém, akkor szuper választás, hiszen 1-2 óra alatt teljesen megköt. Ez a mennyiség egy 15 cm-es torta töltésére és bevonására elegendő, 24 cm-es tortához duplázni kell.

150 gr étcsoki
150 gr habtejszín
100 gr vaj
75 gr porcukor
1 narancs reszelt héja

A csokit egy tálba kockázzuk, a tejszínt felmelegítjük és ráöntjük a csokira. 1-2 percig állni hagyjuk, hogy a csoki átvegye a tejszín hőjét majd a reszelt narancshéjjal együtt simára keverjük. Kb. 1 órára félretesszük.
A vajat alaposan kihabosítjuk, hozzáadjuk a porcukrot majd a langyosra hűlt csokis-tejszínes keveréket kézi habverő segítségével 2-3 részletben beleforgatjuk a porcukros vajba. Az elkészült krémet azonnal tölthetjük a tortába mely 1-2 óra hűtőben pihenés után szeletelhető, fogyasztható.

A narancshéj elhagyható, az alapkrém kávéval, likőrökkel, csokikkal,gyümölcsökkel,magvakkal ízlés szerint tovább turbózható. 

( ennél a tortánál használtam)




Megjegyzések