Kakaós csiga Blogkóstoló 9-re / Cocoa spiral


Zajlik a Blogkóstoló 9, Rubin Gaby szervezésében. Most először én is jelenkeztem. A párom, akit Gaby sorsolt, Ildikó lett. Nem volt ismeretlen számomra a blogja, jártam már nála többször is. Csodaszép ételfotói, részletes fázisfotói, finom kelt tésztái és az általam imádott "skandináv hangulat" miatt jártam hozzá. Hosszas dilemma után a kakaós csigát választottam, de lehet, hogy nem ez lesz az egyetlen, amivel nevezek a Blogkóstolóra. 
Imádom a kelteket, a csigák meg a csokis dolgok abszolút favoritok nálam, így kíváncsian vártam a végeredményt. Pontról pontra követtem Ildikó utasításait, és egy isteni finom, puha, omlós csiga lett az eredmény. Nem száraz, nem morzsálódik, na és a töltelék, valami isteni finom.:) Ildikó, köszönöm, egy élmény volt ez a csiga, biztosan sokszor fogom még sütni:)


Hozzávalók:
1 gáztepsihez( 15-20 csiga)

A tésztához:
500 gr liszt
1 egész tojás+1 sárgája
8 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
4 dkg élesztő
1 tk.só

A töltelékhez:
5 ek. cukor
3 púpos ek. kakaópor
10 dkg olvasztott vaj
2 tk. fahéj
1 tk. rumaroma


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a tojásokat,a maradék cukrot, az élesztőt és sima tésztává gyúrjuk.
3. Letakarva meleg helyen félórán át kelesztjük. Ildikó azt mondja-márpedig ő biológus, hiszek neki:)))-, hogy nem szabad túl sokáig keleszteni a tésztát, mert akkor már sütéskor nem fog tovább kelni, az élesztőgombák ugyanis egy ideig gyorsan és hatékonyan dolgoznak, majd működésük lassul. Félóra kelesztés bőven elég neki.
4.Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: egy tálban a kakaóport a cukorral, fahéjjal, rumaromával elkeverkük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat.
5. A megkelt tésztát átgyúrjuk,picit lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk ( kb. fél centi vastagra), megkenjük a kakaós töltelékkel és szorosan feltekerjük. Kb. 2 centi vastag csigákat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk őket.
6.A sütőt kapcsoljuk be 160 fokra és 25-30 percig süssük a csigákat. Ne melegítsük elő a sütőt, hideg sütőbe tegyük a csiguszokat, így még ott picit tudnak kelni. Ildikó azt mondja, alacsony hőfokon ( 160 fokon) süssük, akkor nem szárad ki, hanem finom puha marad és az alja sem ég meg.
Pluszban még egy vízzel teli lábast tegyünk a sütőbe a tepsi alá, a párolgó víz szintén segíti a csigák puhán maradását.
Isteni finom csiga, abbahagyhatatlan :)


Recipe in English:
adapted from Ildiko

Ingredients:
makes 15-20 spirals

For the dough:
500g flour
1 whole egg+1 egg yolk
80g sugar
80g butter,melted
200ml milk
40g fresh yeast
1 tsp salt

For the filling:
5 tbsp sugar
3 tbsp cocoa powder
100g butter, melted
2 tsp ground cinnamon
1 tsp rum flavour

Method:
1. Place a teaspoon of sugar in lukewarm milk and put the fresh yeast in. Set aside and leave it for 5-10 mins.
2. Sift the flour in a large bowl, add the egg and egg yolk, remaining sugar, melted butter, salt and yeast.
3.Knead until it forms a bowl. Cover with a kitchen towel and allow to prove for 30 mins but no longer. The yeast cannot work after a while.
4. Transfer the ball onto a lightly floured surface, knead it and roll out into a rectangular shape app. 5 mm thick.
5. For the filling mix the sugar, cocoa, cinnamon, rum and melted butter in a bowl.
6. Spoon the filling onto the rolled out pastry and spread it.Roll it up tightly and cut about 2 cm thick slices.
7. Place them onto a baking tray lined with greaseproof paper and put in the COLD oven so they can prove more until the oven gets warm. Place a heatproof bowl full of water underneath the baking tray in the oven. It will help you to get soft buns.
8. In 160 degrees oven bake them for 25-30 mins.




Megjegyzések

  1. hali!
    miért lehet az,hogy a tésztám nyújthatatlan ragacsos lett?
    mit rontottam el? :(

    VálaszTörlés
  2. ja,köszi a választ! :)
    üdv.:Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi!A liszt minosegetol, a tojasok meretetol is fugg, hogy milyen lesz a teszta vegeredmenye. Ha ragacsosnak talalod, nyugodtan adj hozza annyi lisztet,amennyit felvesz es szepen tudod nyujtani, es a deszkan is lisztezd be amennyire szukseges, nyujtas elott! Remelem tudtam segiteni es legkozelebb sikerul!
      Udv: Szofi

      Törlés
  3. Köszönöm! a végeredmény nagyon finom lett,mivel a ragacsosság miatt nem tudtam felszelni,az egészet cipó formájúra dolgoztam,így tulajdonképpen valami cipó-kakaós kalács lett belőle. :D
    de azonnal elfogyott. :))) köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése