Oreos-áfonyás sült sajttorta

A múltkori nagy sikerű málnás sült sajttorta után nem is volt kérdés, hogy milyen tortát sütök Édesanyámnak a szülinapjára. A kérés az volt: sajttortát szeretne, sok-sok áfonyával. Az alapot sima keksz helyett Oreo kekszre cseréltem. Isteni finom lett, imádtuk. Isten éltesse Drága Édesanyámat,végre én süthettem Neki a szülinapi tortáját :)



Hozzávalók:
15 cm-es tortához

Az alaphoz:
150 gr Oreo keksz
25 gr  olvasztott vaj 

A krémhez:
300 gr Philadelphia krémsajt
2 tojás
1 ek. liszt
70 ml tejföl
1 tk. vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
85 gr cukor
100 gr friss áfonya

Tetejére:
100 gr friss áfonya


Elkészítés:

1. A kekszet ledaráljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal.Kivajazott tepsibe nyomkodjuk a kekszes masszát és 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ezután a hőfokot levesszük 160 fokra.
2. A krémsajtot a liszttel, tojásokkal, tejföllel, cukorral, vaníliával, citromhéjjal simára dolgozzuk. Óvatosan belekeverjük az áfonyaszemeket és a kekszes alapra öntjük.
3.  60-70 percen  keresztül sütjük a sütő középső, de inkább alsó rácsán, hogy ne barnuljon meg a teteje. Célszerű egy vízzel teli lábast tenni a tepsi alá, így elkerülhetjük, hogy megrepedjen a torta teteje. Mikor a torta már megszilárdult, de a közepe még kicsit remegős, elzárhatjuk. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
4. Ha kihűlt, fóliázzuk le és 1 éjszakára, de min.4-5 órára tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon, összeérjenek az ízek és szépen megpuhuljon a kekszes alap. Friss áfonyaszemekkel szórjuk meg tálaláskor.

TIPP:
1.Érdemes valóban 1 éjszakára hűtőbe tenni, mert sokkal finomabb lesz.
2. Mivel az Oreo kekszet a közte lévő krémes töltelékkel együtt daráljuk le, minimális vajat adjunk csak hozzá, épp annyit, hogy össze tudjuk dolgozni.





Megjegyzések