Sunday, 24 November 2013

Marcipános-kávés kekszgolyó / Marzipan-coffee balls


Lassan már a védjegyemmé válnak a kekszgolyók.:) Így Advent közeledtével pedig ünnepi díszbe öltöztetem kedves kis golyóbisaimat, így ajándéknak vagy karácsonyi nasinak- ha már unjátok a szaloncukrot meg a bonbont-is tökéletes.
Ez a kávés golyó egy igazi kis ízbomba lett, kávé mellé tökéletes.:)


Hozzávalók:
15 db golyóhoz

15 dkg darált keksz ( háztartási)
5 dkg porcukor
1 adag eszpresszó ( jó erős)
tej, amennyit felvesz a massza

A bevonáshoz:
kb. 25-30 dkg fehér marcipánmassza
porcukor a nyújtáshoz
2-3 kocka étcsoki


Elkészítés:
1. A darált kekszet a porcukorral, kávéval és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk.
2.Egyforma gömböket formázunk a masszából, nálam most 15 gr-os golyók lettek és hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a marcipánt.
3. A marcipánt kicsit átgyúrjuk, hogy a kezünk melegétől felmelegedjen és könnyebben lehessen nyújtani. Porcukorral vékonyan meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk. 
4. Egy kicsi pohárral köröket szaggatunk és belecsomagoljuk a golyókat, meggörgetjük őket, hogy midnenhol beborítsa a marcipán és szép egyenletes legyen a golyó felülete.
5. Olvasztott étcsokival áthúzzuk a tetejüket és fogyasztásig hűtőbe tesszük.


In English:
A must have for coffee lovers. Believe it or not but coffee and marzipan is such a nice combo. Don't forget that it's nobake, however it takes a bit more time than biscuit balls normally as you need to roll the marzipan and cover the balls. But it really does worth it, trust me. Put some balls on a little plate right next to your afternoon latte. Won't regret :)

Ingredients:
makes 15 balls

150g digestive biscuits, finely ground
50g icing sugar
1 small espresso : 60ml ( either from coffee machine either granulated with hot water)
milk

For covering:
250-300g  ready-to-roll marzipan
icing sugar
30-40g dark chocolate

Method:
1. Mix ground biscuits, icing sugar and coffee in a bowl. Add as much milk as you need to get a thick, pliable paste. Shape them into little balls ( 15-20g each) and put in the fridge while you prepare the marzipan.
2.Dust your working surface with icing sugar ( you can use cornflour instead) and roll the marzipan out to
2-3mm thick.  Using a large cookie cutter or glass cut out circles from marzipan  ( make sure the circle will be big enough to cover the ball.)
3. Take the balls out from fridge nd cover them in marzipan circles. Roll them between your palms so the marzipan will coat evenly the entire ball.
4. Melt the chocolate in microwave, put in a little plastic bag, cut out the corner of the bag and decorate the balls. Put them back in the fridge for another 1-2 hours or until the chocolate sets on top.






10 comments:

  1. Na ez most övön aluli volt Szofika :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedig ez nem is mákos :))

      Delete
    2. Mert a másik gyengém a kávé :)

      Delete
  2. Délután óta ezeket a képeket nézegetem, és erős önuralat gyakorlok, hogy ne menjek ki a konyhába :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lilla, hát menj ki a konyhába,csináld meg, nem fogod megbánni :)

      Delete
  3. Valami ismeretlen ok miatt vettem a héten egy csomag marcipánt - most legalább tudom, hogy miért :) köszönöm

    ReplyDelete
    Replies
    1. semmi sem történik ok nélkül:) majd várom a képet ha elkészült:)

      Delete
  4. hmmmm..nyami. :)) tök jó ötletek, ügyi vagy! :)

    ReplyDelete
  5. Szofika, mi neked az 1 adag eszpresszó???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egy adag espresso olyan 60 ml :)

      Delete