Sunday, 1 December 2013

Karácsonyi citromholdak / Christmas lemon cookies

Már 3.éve,hogy készül ez az aprósüti Karácsonyra, és nálunk ő a number 1. Általában már december elején elkezdem gyártani és a 4-5. adag talán meg is éri a Karácsonyt. Ma, azaz Advent 1. vasárnapján készült az első adag, jövő héten pedig nyilván már a 2. :)


Hozzávalók:

28 dkg liszt
13 dkg margarin
 3 tojás sárgája
10 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja

A mázhoz:
15 dkg porcukor
1 citrom leve


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk ( ha kell, pici hideg vizet adjunk hozzá) és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és holdakat szaggatunk belőle.
3. Sütőpapíros tepsire ültetjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
4. A mázhoz a porcukrot szitáljuk át és annyi citromlével keverjük ki, hogy sűrű, kenhető mázat kapjunk belőle.
5. A holdakat egy ecsettel kenegessük be a mázzal és mehetnek a fémdobozba:)

A tészta nagyon lágy, nehéz nyújtani, bőven lisztezzük meg az alját és a tetejét is!A végeredmény viszont egy azonnal puha, omlós aprósüti lesz :)


Christmas lemon cookies

This is the third year I'm making these cookies for Christmas. Usually start to bake them at the beginning of December and the 4th or 5th lot lasts up to Christmas. However they would last for weeks in a metal box I'm pretty sure they won't as you just can't stop eating them.:)

Ingredients:
280g plain flour
130g butter, unsalted
3 egg yolks
100g sugar
pinch of salt
grated zest of 1 lemon

For the glaze:
150g icing sugar
juice of 1 lemon


Method:
1. Sift the flour into a large mixing bowl and add the sugar, cold butter cut into little pieces,salt and egg yolks. Mix well and knead the dough until it forms a ball. Wrap in cling film and chill for at least half an hour.
2. Preheat the oven to 180 degrees ( C) and line a large baking tray with grease proof paper.
3. On a lightly floured surface roll out the dough until it's about 3mm thick and cut little moons with a moon-shaped cookie cutter.
4. Place them onto the baking tray and bake in preheated oven for about 10 mins. As soon as it starts to get golden on the edges you can take them out. Let the cookies cool.
5. For the glaze sift the icing sugar into a bowl and add as much lemon juice as you need to get a thick glaze. Brush the cookies with the lemon glaze and let them dry. Put the cookies in a metal box and try to keep them for Christmas.:)


3 comments:

  1. Ezt én is minden évben elkészítem, legalább 5-6 éve, mert az akkori Dr. Oetkeres sütis könyvben találtam! Imádjuk :)

    ReplyDelete
  2. nagyon jó :) biztos kipróbàlom ;)

    ReplyDelete