A 20 legjobb táplálék reggelire...

A kedvenc étkezésem a reggeli az utóbbi 2 hónapban. A minap olvastam egy érdekes cikket amit most megosztok Veletek is, mégpedig arról,hogy mi a 20 legjobb étek reggelire...

Először is: ha semmit nem reggelizünk, azzal azt érjük el, hogy a nap további részében többet eszünk a kelleténél. Egy jól megválasztott reggeli után meglepően kevéssel is beérhetjük reggelire vagy vacsorára, nem esünk a "túlzabálás" csapdájába. 
Szénhidrát, fehérje és rost-ezzel kell, hogy induljon a nap. Erre jó választás lehet egy smoothie, amiről bővebben itt olvashattok!
De lássuk akkor mi is az a 20 dolog!

1. Zabpehely

Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet.Gazdag omega 3 zsírsavban, folsavban, káliumban. Kerüljük az ízesített változatokat,mert sok hozzáadott cukrot tartalmaznak. Inkább adjunk hozzá egy kis mézet és pakoljuk meg gazdagon gyümölcsökkel.




2. Görög joghurt

Magas a calciumtartalma, fehérjetartalma pedig 2x annyi,mint a sima joghurté. Válasszuk a zsírszegény változatot és adjunk hozzá gyümölcsöket!



3. Búzacsíra

2 teáskanálnyi fedezi a napi E vitamin bevitel 15%-át.Az E-vitamin bevitel általában alacsony a különféle diétáknál, így a búzacsíra egy jó megoldás a bevitelre. Belekeverhetjük joghurtba, müzlibe, smoothie-ba.

4. Grapefruit:

Jótékony hatással van a vércukorszintre, egyes tanulmányok szerint étkezések előtt egy fél grapefruit elfogyasztása segít a fogyásban. Fogyasszuk proteinnel-joghurttal vagy tojással. Vigyázzunk,mert egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet!

5. Banán:

Sokáig teltségérzetet okoz, így remek választás reggelire.Zabpehelyhez, müzlihez is keverhetjük, cukor hozzáadására már nem is lesz szükség.

6. Tojás:

Sokáig a tojás volt a bűnös a magas koleszterinszintért, de az utóbbi években kezd ismét visszatérni az egészséges táplálékok közé, magas fehérje és D vitamin tartalmának köszönhetően. Fogyasszuk hát reggelire, persze mértékkel, ne 10 tojásos rántotta formájában!

7.Mandulavaj:

Aki nem fogyaszt tojást vagy tejterméket, annak jó alternatíva ez a fehérjebevitelre.A mogyoróvajhoz hasonlóan 1 teáskanálnyi 100 kalóriát tartalmaz, tehát csak mértékkel!

8. Görögdinnye:

Remek hidratáló, egy csészényi mindössze 40 kalóriát tartalmaz. Megtalálható benne a " likopén", ami piros gyümölcsökben és zöldségekben, javítja a látást, a szívműködést, rákmegelőző hatása ismert. 
Az ún. " negatív kalóriájú" élelmiszerek közé tartozik, amelyek az emésztés során több kalóriát égetnek el,mint amennyit beviszünk az elfogyasztásukkal.


9.Lenmag:

Adjunk 2 teáskanálnyi őrölt lenmagot a reggeli müzlihez, smoothie-hoz, ezzel máris fedeztük a napi omega 3 zsírsav szükségletünk 100 %-át!
Az egész lenmag emésztés nélkül átmegy a szervezeten, tehát semmit nem ér, mindenképp daráljuk finomra kávédarálón!

10. Áfonya:

Igazi antioxidáns bomba!A legtöbb gyümölcsnél jóval alacsonyabb a kalóriatartalma ( 1 csészében 80 kalória), így bátran adjuk bármihez, amit reggelizünk!

11. Eper:

Akárcsak a többi bogyós gyümölcs, az eper is alacsony kalória-és magas antioxidáns tartalommal bír. Jótékony hatással van a szívre is.

12. Kávé:

A kávé nemcsak felébreszt reggel, de fogyasztásával megelőzhető a rák, a cukorbetegség. Természetesen nem az agyoncukrozott haboskávéról beszélünk, hanem egy csésze espresso-ról, zsírszegény tejjel.

13. Tea:

Mind a fekete, a zöld és a fehér tea magas antioxidáns tartalommal bír, legmagasabb mégis a zöld teáé. Kevésbé dehidratál mint a kávé, alacsonyabb koffeintartalmának köszönhetően. Napi 5 csésze kiváló hatással van az anyagcserére és a testsúlycsökkentésre.

14. Sárgadinnye:

Egy negyed sárgadinnye mindössze 50 kalóriát tartalmaz,fedezi a napi C és A vitamin szükséglet 100 %-át, fiatalítja, simává teszi a bőrt.Magas víztartalma miatt hidratál és a jóllakottság érzését biztosítja ebédig.

15. Kiwi:

C-vitamin tartalma a narancséval megegyező. Magas a kálium-és réztartalma, rosttartalma megelőzi a banánét.Önmagában kissé keserű, keverjük mondjuk banánnal vagy eperrel.

16. Narancslé:

Napi 1 pohár frissen facsart narancslé bőven elegendő, ám a friss gyümölcsöt nem helyettesítheti egyetlen diétában sem.

17. Áfonyalé:

Szintén ragaszkodjunk a napi 1 pohárhoz, magas savtartalma miatt ennél több nem ajánlott belőle. Ekkora mennyiség viszont jótékony hatással van a keringésre, baktériumölő hatásal van.




18. Gabonapehely:

Bármelyiket is választjuk,adjunk hozzá tejet és gyümölcsöt, így komplex reggeli válik belőle rostarttalmának köszönhetően.

19. Málna:

Magas rosttartalom, C és K vitamin tartalom jellemzi, a csontok egészégének megőrzésében van fontos szerepe.A fagyasztott változat ugyanolyan jól megteszi a reggeli müzlibe, smoothie-ba, mint a friss, így egész évben fogyasszuk nyugodtan!



20. Teljes kiőrlésű kenyér:

A szénhidrát fontos a reggeliben,de nem mindegy, hogy milyen. Alapszabály, hogy a teljes kiőrlésű tételek, legyen szó kenyérről, péksütiről, muffinról, több rostot és tápanyagot tartalmaznak,mint fehér társaik. Ha a kenyerünket vajjal és lekvárral kenjük meg, azzal csak zsírt és üres kalóriát viszünk be, ha viszont tojással pakoljuk meg vagy mogyoróvajjal kenjük meg, az már más.

Ennek fényében akkor kellemes reggelizést mindenkinek,állítsatok össze egy egészséges reggelit magatoknak kedvetek szerint :)

Megjegyzések