Házi granola / müzli

A granola egy olyan keverék, amely zabpehelyből,olajos magvakból, aszalt gyümölcsökből áll, mézzel/ cukorral keverik össze, megsütik, majd kihűtve fogyasztják akár tejjel, akár joghurttal, friss gyümölcsökkel megturbózva reggelire, de akár süteményekbe is használhatjuk. A boltok polcain találkozhatunk különféle ízesítésű granolákkal, aranyáron mérik őket és a jóég tudja,mennyi cukrot tartalmaznak. Tehát olcsóbb is és egészségesebb is, ha otthon állítjuk elő, így legalább tudjuk mi kerül bele és csupa olyan dolgot tehetünk bele, amit szeretünk. Biztos mindenkinek van legalább 1 olyan aszalvány vagy mag, amit nem szeret és kipiszkál ezekből a keverékekből:) Dobozba téve sokáig eláll és tényleg csak a fantáziánk szab határt a granola-készítésnek: használhatunk fűszereket, fagyasztva szárított gyümölcsöket is adaléknak.
Én most nem vásároltam be hozzá külön, ami otthon volt, abból alkottam, legközelebb célirányosabb leszek,mert van 1-2 alkotóelem, amit mindenképp szeretnék bele.:)



Hozzávalók:
100 gr zabpehely
20 gr kókuszreszelék
20 gr kókuszchips
20 gr pirított, szeletelt mandula
30 gr pirított, egész, héjatlan mandula
20 gr szezámmag
20 gr tökmag
20 gr aszalt vörös áfonya
50 gr aszalt sárgabarack, apró kockákra vágva

50 ml napraforgóolaj
100-150 ml méz


Elkészítés:
1. Egy kis tálkában elkeverjük az olajat a mézzel.
2. Egy nagyobb tálban elkeverjük az összes hozzávalót, az aszalványok  kivételével, rácsorgatjuk az olajas-mézes keveréket és fakanállal vagy a kezünkkel eldolgozzuk úgy, hogy mindenhol érje a keveréket a ragacsos máz.
3. Sütőpapírral/ szilikonos sütőlappal bélelt  tepsin egyenletesen szétterítjük a masszát és 150-160 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
4. Időnként keverjük át,mikor már pirul, ha szükségesnek látjuk,még extra mézzel meglocsolhatjuk, ha nem tűnik elég ragacsosnak. Ha elkészült, hozzákeverjük az aszalványokat.
5.A kihűlt granolát dobozba tesszük és hűvös helyen tároljuk.

Én sajnos hozzákevertem az aszalt sárgabarackot sütés előtt, kicsit megégett és keserű lett, úgyhogy az aszalt gyümiket tényleg a sütés után keverjük csak hozzá a müzlihez :)


Megjegyzések