Mákos koszorú

Alakul a konyhám,napokon belül elkészül. Addig is a nővérem konyhájába vetettem be magam ma délután, hogy Apunak a névnapjára süssek valamit. Apu mákimádó mióta az eszemet tudom és imádja a kalácsokat. Mikor megláttam ma ezt a kalácsot, úgy döntöttem, kipróbálom ezt a formát, de mákos töltelékkel. A szívem csücske a kelt tészta, aki ismer, az tudja, hogy élek-halok az élesztős dolgokért, akár édesek, akár sósak. És azt hiszem, igazán csodásan sikeredett ez a kalács, készítsétek el bátran, fahéjas, kakaós töltelékkel is szuperül fog mutatni és nagyon egyszerű ezt a mutatós koszorú-formát megfonni :) A képeket köszönöm a nővéremnek, Tündérsütinek-és a kölcsönkonyhát is :)


Hozzávalók:
1 koszorúhoz

A tésztához:
250 gr liszt
4 dkg cukor
4 dkg olvasztott vaj / margarin
1 egész tojás
1 dl tej
csipet só
2 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
kb. 10 dkg darált mák
ízlés szerint cukor
tej
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
1 felvert tojés
jégcukor

Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és az élesztős tejet és lágy tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a mákot ízlés szerinti mennyiségű cukorral és annyi tejjel felfőzzük, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük.
3. A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk ( érdemes sütőpapíron csinálni, így a kész kalácsot egyszerűbb lesz a tepsire átemelni), megkenjük a töltelékkel és a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük. Ezt követően az alábbi képek alapján megformázzuk a kalácsot. A linken egy videó is van erről. Megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk jégcukorral.
4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kalácsot, a sütő aljába egy lábas vizet teszünk ( így puha lesz a kalácsunk a gőztől) és 25-30 perc alatt készre sütjük. 



Megjegyzések