Fitt joghurtos céklasaláta

Ez most egy olyan saláta, amiből bármennyit meg tudnék enni. Nemrég Livi kolleganőm hozott be egy ilyen salit a munkába, megkósoltam és valami isteni volt. Azóta készülök elkészíteni, most végre megvan! Ajánlom szeretettel sült, grillezett húsok mellé köretnek, vagy csak úgy magában, ha egy egészséges, lightos ebédre, vacsira vágyunk.

A cékla egy hihetetlen zöldség, felsorolhatnám az összes betegséget, ami létezik, mert a cékla MINDENRE jó hatással van. A teljesség igénye nélkül: vérnyomás csökkentő hatása van, Alzheimer-kór ellen hatásos, csökkenti a tumorsejtek növekedését, fogyasztása ajánlott vashiánnyal küzdőknek. Folsav-tartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott. 

Napi rostfogyasztásunk 10 %-át fedezi 100 gr cékla,gazdag B és C vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet,folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. 
Energiatartalma rendkívül alacsony, 100 gr mindössze 31 kalóriát tartalmaz, 1,3 gr proteint, zsírtartalma elhanyagolható, szénhidráttartalma 5.9-9 gr / 100 gr-ban változik, főleg glükóz, fruktóz, szacharóz található benne. Száz szónak is egy a vége: lépjünk túl a csíkosra szeletelt ecetes savanyú céklán és bátran kísérletezzünk. Íme az első saláta, fogok még céklás ételeket hozni!
Süteményekbe is használhatjuk, hiszen szaftos, sokáig puhán maradó állagot kölcsönöznek a süteményeknek, nézzétek például ezt a céklás browniet!



Hozzávalók:
2 közepes cékla ( kb. 60-70 dkg)
1 kis fej lilahagyma
3 dl natúr, sűrű görög joghurt ( ZOTT)
1 tk. dijoni mustár
pár csepp citromlé
só, bors


Elkészítés:
1. A céklákat megmossuk és héjastól, enyhén sós vízben tűpróbáig, puhára főzzük. ( Kb. 1 órába telik.)
2. Ha kész a cékla, hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját ( könnyen lejön) és kis kockákra vágjuk. Félretesszük hűlni.
3. Egy tálban elkeverjük a joghurtot a mustárral, citromlével, sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát is.
4. Az öntetet alaposan elkeverjük a kihűlt céklakockákkal és akár azonnal is fogyaszthatjuk, de hűtőbe is tehetjük pár órára, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.

  

Megjegyzések