Sárgabarackos mini isler

Ajánlom szeretettel a karácsonyi aprósütemény kollekcióba az islert. Szerintem a valaha volt legfinomabb aprósütemény és bár variálhatjuk sokeképp, márthatjuk fehércsokiba, használhatunk különleges lekvárokat a töltéshez, vagy dió helyett mandulát / pisztáciát is adhatunk a tésztájához, nekem mégis EZ a klasszikus, nagybetűs Isler: diós, házi sárgabaracklekvárral töltve, étcsokiba mártva. És természtesen a mini változat, ami épp csak 1 falat. A tészta receptje a Nők lapja konyha Desszert különszámából van, ajánlom az újságot, fantasztikus karácsonyi sütigyűjteményt hoztak össze.


Hozzávalók:
50 db kicsi islerhez

A tésztához:
200 gr liszt
70 gr porcukor
60 gr pirított, darált dió
csipet fahéj
140 gr margarin
1 tojás sárgája

A ragasztáshoz:
házi sárgabaracklekvár

A bevonáshoz:
10 dkg étcsoki
2-3 ek. étolaj
darált / aprított dió a tetejére

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva félórára hűtőbe tesszük. A diós süteményeknél a diót mindig pirítsuk meg száraz serpenyőben vagy tepsiben és csak utána daráljuk le, sokkal, de sokkal intenzívebb íze és karakteresebb illata lesz :)
2. Lisztezett munkalapon kb. 4 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és picike szaggatóval (3,5 cm átmérőjű az enyém) szaggassunk kis korongokat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben ( alsó-felső sütés) 12 perc alatt süssük készre őket. Ne várjuk meg, hogy barnulni kezdjen a széle, mert akkor kiszárad.
3. A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze baracklekvárral.
4. Az étcsoki 3/4-ét olvasszuk fel mikróban, adjuk hozzá az apróra vágott maradék csokit, keverjünk hozzá étolajat és az islerek egyik felét mártsuk ki. Tegyük rácsra száradni őket, szórjuk meg a tetejüket darált / aprított dióval.
5. Ha a csoki megkötött, költöztessük őket fémdobozba, minél tovább állnak, annál finomabbak lesznek :)


Megjegyzések

  1. Isler mindig jöhet bármennyi mennyiségben, úgyhogy szívesen bekapkodnék párat belőle :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése