Monday, 1 December 2014

Pecsétes keksz Karácsonyra

 A nővérem rendelt a Tchibo webshopból ilyen szuper kekszpecsételőket, én meg bunkó módon lízingeltem csupán őket. :) A tesóm ki is fejlesztette hozzájuk a tökéletes kekszreceptet, amivel elérhetjük, hogy finom, puha, omlós kekszek szülessenek és a bepecsételt mintát is megtartsák sütés után. 
Én is az ő alapreceptjét használtam, narancsos-mákos-vaníliás verzióban, ezt az ízkombót pedig szívből ajánlom,mert az eddigi egyik legfinomabb keksz, amit sütöttem :)


Hozzávalók:
20 db kekszhez

140 gr liszt
20 gr vaníliás pudingpor / étkezési keményítő
70 gr vaj/margarin
1 ek. étolaj
50 gr porcukor
1 ek. görög joghurt
1 tojás sárgája
1 ek. egész mák (darálatlan)
1 narancs reszelt héja
fél zacskó bourbon vanília aroma ( ajánlom, nagyon intenzív íze van,most próbáltam ki)


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
2. Másnap erősen lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és a kekszpecséthez adott kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatóval együtt emeljük át a kekszet a sütőpapíros tepsire és belenyomjuk a pecsétet. Így a keksz nem terül el,mert még rajta van a szaggató is. Ha kész egy tepsinyi keksz, tegyük be 10-15 percre a hűtőbe őket.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket, fémdobozban tároljuk őket.

TIPPEK:
1. A tésztához adjunk pudingport / keményítőt, javít az állagán, nem engedi terülni.
2. Sütőport még véletlenül se adjunk a tésztához,mert akkor terülni fog és elmosódik a minta.
3. Hagyjuk a kekszen a szaggatót, amikor belenyomjuk a pecsétet, így nem nyomódik szét a keksz, megtartja eredeti alakját.
4. Lisztezzük a szaggatót is és a pecsétet is sűrűn, ahogy szükséges.
5. Sütés előtt tegyük be a hűtőbe a kiszaggatott kekszeket.
6. Ne süssük őket túl, ne várjuk meg, amíg barnulni kezdenek, 10 perc ilyen vastagságú keksznek pont elég.
7. Alulról a 2. rácson süssük, így nem fog megpirulni hamar a teteje. 


10 comments:

  1. Nagyon finomnak tűnik:)) - ezt a fajta zacskós aromát én is nagyon szeretem és a tippek is nagyon hasznosak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koszonom Juditka! Az aromat most lattam eloszor es mivel pont akcios volt,gondoltam kiprobalon!Azt hiszem be kell taraznom belole-foleg igy Karacsony elott :)

      Delete
  2. Remelem holnap ideer a kekszpecsetelo vegre a Tchibotol es megsuthetem:)

    ReplyDelete
  3. Ezt a receptet én is ki fogom próbálni, ugyanis van keksz pecsételőm, de eleddig sosem látszott meg a sütin.
    Legyen kellemes, békés Adventetek!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Roza,probald ki a praktikakat,biztosan szepek lesznek! Nekem a mak kicsit bezavar a kepbe,ha "egyszinu" tesztat keszitesz,meg szebben fog latszodni a minta! Kellemes Adventet kivanok en is Neked es csaladodnak :)

      Delete
  4. JUj,ennek nagyon örülök, főleg,hogy mákos, karácsonyos ;) Ki fogom próbálni%

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mindenkepp,nagyon finom!! Imadni fogod benne a roppanos makszemeket ;)

      Delete
  5. Ma begyurtam a tesztat, viszont a recept 10 g vajat ir csak, gondolom eliras? En mindenesetre 100 grammot hasznaltam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. A recept 70 gr vajat ir,remelem azert jo lesz,ha tul lagy majd adj hozza lisztet!

      Delete