Banános joghurt mousse torta / Banana yogurt mousse cake

Mikor tavaly elkészítettem ezt a málnás joghurt mousse tortát, azonnal eldöntöttem, hogy ezentúl én csakis ilyen típusú édességeket csinálok,mert annyira, de annyira finom. Aztán a feledés homályába merült mégiscsak, a napokban kezdtem el gondolkodni egy banános változaton. Végül egy egészen érdekes torta lett: az alját egy lisztmentes brownie-szerűség képezi ( csak, hogy a nem fogyókúrázók is nagy duzzogva ehessenek belőle), a tetejét pedig egy viszonylag diétabarát banános-joghurt mousse, hozzáadott cukor nélkül. Tehát aki nagyon komolyan veszi a diétát, kanalazgassa le a tetejét, a talpat meg adja oda kalóriákat nem számoló barátnak/ férjnek/ kollegának/családtagnak.



Hozzávalók:

15 cm-es tortához

A csokis alaphoz:
recept innen

55 gr vaj
50 gr étcsoki
12 gr holland kakaópor
1 tojás
25 gr cukor
25 gr darált dió

A banán mousse-hoz:
4 közepes méretű, lehetőleg jó érett banán
400 gr natúr, sűrű görög joghurt ( Zott márkájút szeretem)
1,5 dl tejszín, habbá verve
folyékony édesítő ( ízlés szerint)
20 gr porzselatin+ fél dl víz


Az oldalára:
pirított, durvára darált dió

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kapcsos vagy levehető aljú tortaformát kivajazunk. Lehetőleg jó magas falú legyen a forma, mert magas lesz a mousse.
2. Az étcsokit a vajjal mikróban olvasszuk össze, keverjük simára, szitáljuk hozzá a kakaóport és azzal is keverjük csomómentesre.
3. A tojást habosítsuk ki a cukorral, öntsük a csokis vajhoz és keverjük egyneművé,végül forgassuk bele a darált diót. Öntsük az előkészített formába,kb. 20 perc alatt süssük készre.
4. Ha az alap kihűlt, vegyük ki a formából, mossuk el a formát és a kihűlt tésztát helyezzük vissza.
 ( Ez a lépés lényegében kihagyható, én nem szeretek kockáztatni, hogy esetleg akkor derül ki, a tészta nem sült meg/ leragadt, amikor már rákötött a mousse is és nem lehet majd kiemelni a szeleteket szépen a formából, így biztosra megyek.:))
5. A mousse-hoz a tejszínt verjük kemény habbá, tegyük hűtőbe felhasználásig. 
6. A banánokat a joghurttal turmixgépben dolgozzuk össze, ha nem találjuk elég édesnek, édesítsük kedvünk szerint, én egy pici folyékony édesítőt tettem csak bele. Forgassuk a tejszínhabot óvatosan a masszába.
7. Egy kis tálkába tegyünk kb. fél dl vizet, szórjuk rá a porzselatint. Ha megduzzadt, kb. 20 mp alatt melegítsük meg mikróban, keverjük csomómentesre. Sose forraljuk fel,mert akkor elveszti kocsonyásító képességét. Egy kis teaszűrő segítségével passzírozzuk át és adjuk a banános joghurthoz, így biztosan nem lesznek zselatincsomók a krémben.
8.Öntsük a masszát a formába a tészta tetejére és 1 éjszakára tegyük hűtőbe. Ha megkötött, egy éles késsel vágjuk körbe és óvatosan emeljük le a forma oldalát / alját, pirított, durvára darált dióval borítsuk be az oldalát és szeleteljük.


Recipe in English:

One of the best cakes I have made recently. The base is a gluten-free, almost sugar-free ( contains no more than 1 tbsp sugar) brownie, topped with a generous amount of light, low-carb banana yogurt mousse. Trust me it is sooo good.

Ingredients:
makes 6 " diameter cake
For the brownie base: 

55g unsalted butter
50g dark chocolate
12g cocoa powder ( dutch)
1 egg
25g sugar
25g ground walnuts

For the banana mousse:

4 medium-sized, ripe / overripe bananas
400g thick unflavored greek yogurt
150ml whipped cream
sweetener ( optional depending on the sweetness of bananas)
20g gelatine powder+ 50ml water

Method:
1. Preheat oven to 180 celsius degrees, grease a 6" diameter springform tin. 
2. Place chocolate and butter in a little bowl and put in the microwave for a minute or until ingredients melt. Mix well, add cocoa powder and set aside.
3. Mix egg with sugar until pale and fluffy then add chocolate mixture, mix well. Finally fold ground walnuts in it.
4. Pour the mixture into prepared tin and bake for 20 mins. Once the brownie is cooled down, remove from the tin, clean the tin and put the brownie base back. This step is optional but I like to make sure that the base is nicely baked before I pour the mousse on top and it will help you to slice the cake nicely once it is ready to serve.
5. For the mousse beat the cream ( 30% fat at least) with an electric mixer and set aside.
6. Put the bananas with greek yogurt and sweetener if you need in a food processor and mix until smooth. Carefully fold the whipped cream in.
7.Pour 50 ml water into a little cup and sprinkle gelatin powder on top. After a few minutes place the cup in the microwave for 20 seconds. Not more, it should be just a little warm not boiling otherwise the gelatin will not set. Mix it well, make sure the mixture is smooth with no clumps, you can either use a tea-strainer. 
8.Add it to the yogurt mousse, mix until well incorporated then pour it on top of the brownie base. Refrigerate the cake for overnight. 5-6 hours will probably do that but I always make gelatin cakes in the evening / at night and keep them in the fridge all night.
9. The day after carefully remove the tin and cover the side of the cake with ground walnuts.


Megjegyzések

  1. Ez aztán fincsi lehet, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem, el is fogyott, bár ennyi zselatintól nekem túl merev lett a krém, nem tudtam az oldalát beborítani dióval, lepattant róla. Amúgy finom volt:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lidi,
      Nyilvan a zselatin mennyisege fugg a banan meretetol illetve a joghurttol is,hogy mennyire big vagy suru...esetleg ha egy forro vizes spatulaval korbekened a torta oldalat,akkor jobban ratapad a dio :) de azert orulok,hogy karba nem veszett :) udv: Szofi

      Törlés
    2. Kedves Lidi,
      Nyilvan a zselatin mennyisege fugg a banan meretetol illetve a joghurttol is,hogy mennyire big vagy suru...esetleg ha egy forro vizes spatulaval korbekened a torta oldalat,akkor jobban ratapad a dio :) de azert orulok,hogy karba nem veszett :) udv: Szofi

      Törlés

Megjegyzés küldése