Tuesday, 3 February 2015

A nagybetűs PIZZA


Ez a pizza most annyira de annyira jól sikerült, hogyha tehetném, minden nap pizzát ennék. Pedig volt idő, mikor a könyökömön jött már ki. 4 évet lehúzni olasz éttermekben pincérnőként, egyet jelent a mértéktelen, korlátlan pizzazabálással. Reggel 11-kor vagy hajnali 1-kor, az mindegy. Hiszen 1 nap alatt 17 km-t rohantam le az étteremben ( mértem egy időben rendszeresen lépésmérővel), így lényegében még a napi 2 pizza is megengedhető volt. Tulajdonképp tavaly május óta, hogy hazajöttünk Angliából, nem ettem egy tisztességes pizzát. Nem akarok vendéglátóhelyeket minősíteni most és magamat se akarom fényezni, de az elmúlt fél évben pizzaevéskor ma este éreztem azt egyedül,mikor csukott szemmel beleharaptam a pizzába, hogy igen, ezaaaaz, ez pizza!! Szóval nagyon ajánlom Nektek ezt a pizzát kipróbálásra, mert főőőnyeremény. Naná, hiszen Jamie Oliver receptje :)


Hozzávalók:
4 pizzához:

500 gr fehér kenyérliszt ( BL 80)
1 tk. só
30 gr friss vagy 7 gr szárított élesztő
1 kk. cukor
325 ml langyos víz

A pizzaszószhoz:
400 gr konzerv hámozott paradicsom
fél tk. só
fél tk. őrölt bors
1 tk. bazsalikom
1 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma

A nyújtáshoz:
búzadara


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd az élesztős vizet hozzáöntve alaposan összedolgozzuk, hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a szószt: a konzerv paradicsomot egy kis lábasba öntjük, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, az olajat és közepes lángon rotyogtatjuk, míg kicsit be nem sűrűsödik. Időnként a fakanállal nyomkodjuk szét a paradicsomdarabokat, nem kell az összeset teljesen, maradjanak azért benne darabok. 
4. Ha megkelt a pizzatészta, osszuk 4 egyenlő részre, a sütőt pedig melegítsük elő 230-250 fokra ( én hőlégkeverésen sütöttem).
5. A pizzagombócot búzadarával enyhén megszórt munkalapon nyújtsuk kézzel / sodrófával olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudjuk. Ha ez megvan, emeljük át egy tepsire, amit előzőleg búzadarával megszórtunk. Így nem fog leragadni a pizza alja, tapasztalatom szerint így sokkal autentikusabbra sül az alja, mintha liszteznénk. 
6. Ezután kenjük meg pizzaszósszal, erre jöhet a sajt: én most reszelt trappistát és mozzarellát vegyesen használtam. Végül pedig a feltétek jöhetnek: én most vékonyra csíkozott sonkát és zöld olívabogyót választottam a saját pizzámra.
7. Ezután mehet a tűzforróra előmelegített sütő legalsó rácsára. Én 5 percig sütöttem mindössze, ekkor már a széle pirult és a sajt is kezdett rápirulni.
Nyilván ha vastagabb a pizza, akkor a sütési idő ennek függvényében változik.



No comments:

Post a Comment