Karamellszósz

Borzasztó bonyolult "recept"-tel jövök, egy egyszerű karamellszósszal. Dehát igazi Jolly Joker ő, rendkívül széles felhasználási területtel.  Tejeskávéba, tejszínhab tetejére, sütikbe, palacsintákba, bonbonokba, krémekbe, bááármibe. Isteni finom, érdemes egy üvegcsével tartani a hűtőben, hiszen bármikor jól jöhet :)


Hozzávalók:
200 gr kristálycukor
2 dl habtejszín
25 gr vaj

Elkészítés:
1. A cukrot közepes hőfokon egy magasfalú, vastag aljú lábasban karamellizáljuk. Nem kevergetjük menet közben,mert akkor csomós lesz, időnként megmozgatjuk, jobbra-balra rázogatjuk a lábast. Én a főzőlapon 6-7-es fokozaton csináltam.
2. Mikor már borostyánszínű és egynemű a karamell, lehúzzuk a tűzről, lassan, óvatosan belecsurgatjuk a tejszínt és beledobjuk a vajat.
3. Visszatesszük a tűzre, forralunk rajta egyet,majd mikor a massza már teljesen egynemű, félretesszük hűlni.
4. Ha kihűlt, üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. Ahogy hűl, sűrűsödni fog a karamell. 

FIGYELEM!!!

A karamellszósz készítésébe gyerekeket semmiképp ne vonjunk be és mi magunk is nagyon óvatosan járjunk el. Az én kézfejemen örök emléke van az első karamellkészítésnek, a forró karamell súlyos égési sérülést és maradandó bőrhibát okoz!!! Vigyázzunk nagyon!!!! Amíg teljesen ki nem hűlt, eszünkbe se jusson megkóstolni,mert nagyon sokáig nagyon forró!

Megjegyzések