Foszlós fonott kalács Húsvétra

A tavalyihoz hasonlóan idén Húsvétkor is lesz házi fonott kalács, és már időben el is kezdtem a gyakorlást. Elég nagy baj ez, mert akárcsak tavaly, idén is betoltunk együltő helyünkben egy fél kalácsot azon melegében, vajjal, lekvárral. A jó fonott kalácsnak pár titka van: ne spóroljunk a citromhéjjal és a vaníliával, és az időt se akarjuk lerövidíteni, a kelesztési, pihentetési idők betartása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy hihetetlenül puha, foszlós kalácska legyen a jutalmunk. A hagyományos 6 szálas fonás helyett én a 4-esre esküszüm, könnyebb is és az eredmény is szebb szerintem. Itt egy remek videó róla. 


Hozzávalók:
1 db kb. 500 gr-os kalácshoz

400 gr liszt
35 gr olvasztott vaj
2 tojás sárgája
1 tk. só
1 nagy citrom reszelt héja
165 ml tej
20 gr friss élesztő
40 gr ( 5 csomag) vaníliás cukor

A tetejére:
1 egész tojás


Elkészítés:
1.Az élesztőt a langyos, vaníliás cukorral elkevert tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a tojás sárgákat, az olvasztott vajat, a citromhéjat és az élesztős tejet. Hólyagosra dagasztjuk és letakarva, meleg helyen 20 percig kelesztjük.
3. A tésztát átgyúrjuk és újabb 20 percig meleg helyen kelesztjük. 
4. A tésztát lisztezett deszkán álló téglalappá nyútjuk. Éles késsel vagy pizzavágóval 4 egyenlő részre vágjuk a téglalapot úgy, hogy a tetején pár centit nem vágunk be, tehát ott összeér a tészta. A felvágott 4 részt kissé megsodorjuk, hogy henger alakú legyen és már indul is a fonás, ami nagyon egyszerű. A jobb szélső 3 szálat elkezdjük fonni,mintha egy sima 3-as fonást csinálnánk, tehát a jobb szélsőt ráhajtjuk a mellette lévőre, majd balról a második szálat ráhajtjuk a harmadikra. Ezután a baloldali legszélső szálat a mellette lévő alá hajtjuk és kezdjük elölről. Tehát a jobboldalon lévő 3 szálból mindig fonunk egy sima 3-as fonást majd a bal szélsőt a mellette lévő alá hajtjuk. De nézzétek meg a videót, látni fogjátok,milyen egyszerű. 
5. Ezután a kalácsot sütőpapíros tepsire csúsztatjuk,megkenjük felvert tojással és gőzös helyen 15 percig pihentetjük. Én 50 fokra beállított sütőbe tettem. Ennyi idő alatt a tojás rászárad, újra lekenjük. Ezt követően újabb 15 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. Ekkor már előmelegítjük 190 fokra a sütőt. 
6. A kalácsot gőzmentes sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Gőzmentes sütőben sütjük a tojással megkent kalácsokat,mert a gőzben fénytelenné válik a tetejük. Tehát egy fakanállal támasszuk ki résnyire a sütőajtót, így a gőz sütés közben eltávozik, gőzmentes lesz a sütőnk és ilyen szép fényes a kalácskánk.




Megjegyzések

  1. Csodaszép kalácsot sütöttél! Maradt még nekem egy szeletke? :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen gyönyörűséges kalács!! Nagyon ügyees vagy :)) Húsvétra valamivel nekem is elő kéne rukkolni :D

    VálaszTörlés
  3. Mennyei lett :) köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orulok,hogy izlik Andi,vedd fel a husveti repertoarba ezentul ;) Kellemes Husvetot Nektek!

      Törlés

Megjegyzés küldése