Tuesday, 10 March 2015

Meggyzselés gesztenyetorta / Cherry-chestnut cake

##for English recipe scroll down please##

Ma van a nővérem névnapja. Természetesen Neki torta dukál a névnapjára ajándékba. A szokásos, "mini magastorta",minimál dekorral, mert mi ezeket szeretjük. A leírás hosszú és bonyolultnak tűnhet, de valójában pikk-pakk, tokkal-vonóval együtt 1,5 óra alatt megvoltam vele. Isteni finom is lett,és a tetején lévő zseléért meg odáig vagyok. Pont ilyen dekorálni nem tudó tortakészítőknek való,mint én, hiszen elrontani lehetetlen és szerintem nagyon mutatós, bármilyen gyümölcs levéből elkészíthető. 


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

A kakaós piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
60 gr liszt
25 gr holland kakaópor

A gesztenyekrémhez:
250 gr cukrozott gesztenyemassza
3 ek. tej
50 gr tejcsoki
3 dl habtejszín 
1 csomag habfixáló

A meggyzseléhez:
2 dl meggylé ( befőttből)
1 ek. keményítő
fél dl víz
kb. 5 gr porzselatin

Továbbá:
15 dkg magozott meggy ( befőtt)


Elkészítés:
1. A piskótát az itt leírtak alapján elkészítjük, a lapokat kihűtjük, félretesszük. 

2. A gesztenyekrémhez a tejszínt habbá verjük,mikor kezd keményedni, hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük a habot,míg a kívánt állagot el nem éri.
 A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, villával áttörjük és pici tejjel lazítjuk. Hozzákeverjük az olvasztott tejcsokit, majd egy szilikonos lapáttal beleforgatjuk a felvert habot. Felhasználásig a krémet hűtőbe tesszük.
4.A meggyzseléhez a meggyléből kb. fél dl-t kiveszünk, csomómentesre elkeverjük a keményítővel. A maradék meggylét felforraljuk,majd hozzáadjuk a keményítős részt is és pár perc alatt besűrítjük, félretesszük hűlni.
Egy kis tálkába vizet öntünk, rászórjuk a zselatint. Pár percig duzzadni hagyjuk,majd mikróban 10-20 másodperc alatt felmelegítjük, csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a langyosra hűlt meggyzseléhez, elkeverjük,majd felhasználásig ezt is hűtőbe tesszük.
5. Következik a torta összeállítása: a gesztenyekrémből tegyünk félre annyit,amennyi a torta oldalára és tetejére kell majd, a maradékot felezzük el.A meggyből kb. 5 dkg-ot tegyünk félre a díszítéshez. Rétegezzük a tortát a következőképp: 1 piskótalap, 1/2 adag gesztenyekrém, 1/2 adag meggy a krém tetejére, újabb piskótalap,a  gesztenykrém másik fele, a maradék meggy, végül a 3. piskótalap.
6. A maradék gesztenyekrémmel kenjük be a torta oldalát és tetejét. A maradék meggyszemekkel rakjuk ki körbe a tetejét és kanalazzuk a zselét középre. Pár órára tegyük hűtőbe.

Megjegyzés:
A meggyzselé mennyisége elég sok lett, lévén nem tudtam mennyi fog kelleni, de a torta tetejére kb. 3-4 ek. elég is lett.
Ha gondoljuk, a torta belsejébe is tehetünk: a gesztenyekrémre kanalazzunk meggyzselét, erre tegyük a meggyszemeket, de akár külön is kínálhatjuk öntetként a tortához tálaláskor, én így tettem, és szuper jól illett a savanykás öntet a tortához. 

A gesztenyekrémhez Parmalat 30%-os habtejszínt ( fél literes dobozban kapható) használtam és szuperül bevált, tortakrémekhez ezentúl ezt fogom használni.



 RECIPE IN ENGLISH:

Small but tall cake. We love these cakes with my sister and I made this for her nameday as a present. Yes, we celebrate name days in Eastern-Europe.:)  In Hungary frozen chestnut puree is a common thing however I know it is more difficult to  find this item elsewhere. I have seen in the UK in a can but that one is more like a liquid and ours is a proper puree. Nigella Lawson's homemade chestnut puree looks just like our shop-bought one so if you cannot find it in any of the stores try to make this at home following this recipe.

Ingredients:
makes 6" cake

For the sponge:
4 eggs
80g sugar
60g plain flour
25g cocoa powder ( unsweetened)

For the chestnut cream:
250g sweetened chestnut puree 
3 tbps milk
50g milk chocolate 
300ml double cream
1 sachet of cream stiffener ( optional, you do not need if you use good quality double cream)

For the cherry jelly:
200ml cherry juice ( I used my Mom's homemade preserve)
1 tbsp potato starch
50ml water
5g gelatin powder

Plus:
150g cherries, pitted ( from preserve)


Method
1. Follow this recipe to make the sponge
2. For the chestnut cream whip the double cream. When it starts to form soft peaks add the cream stiffener ( optional) and whip the cream until you reach the desired consistency. Refrigerate while you make the rest of the cream.
3. Mash the defrosted chestnut puree with a splash of milk using a fork, then add the melted milk chocolate and mix until smooth. Then using a silicone spatula gently fold the whipped cream in and refrigerate the cream.
3. For the  cherry jelly mix 50 ml of cherry juice with potato starch until smooth, heat remaining juice over a medium heat. Add  juice with the starch  and cook until starts to thicken. Remove from heat. 
4. Pour a little water in a bowl, sprinkle the gelatin on top. After 2-3 mins place in microwave for 10-20 seconds. Do not boil it just warm it up and mix thoroughly. Add the gelatin to the lukewarm cherry jelly and mix well, put in the fridge.
5. Save some of the chestnut cream and one third of the pitted cherries for decoration. Assemble the cake like this: 1 layer sponge, half of the chestnut cream, half of the cherries, another sponge layer, rest of the cream, rest of the cherries, last sponge.
6. Use the remaining cream to cover the top and sides of the cake. Decorate the top of the cake with remaining cherries and spoon the jelly on top. Keep in the fridge until ready to serve.

Notes:
This amount of jelly is too much, you only need 3-4 tbsp for the top of the cake. You can put the rest of the jelly inside the cake, over the chestnut cream and then top the layer with cherries. Alternatively you can serve the rest of the jelly as a sauce on the side. 

2 comments: