Monday, 2 March 2015

Narancsos csokitorta / Orange infused chocolate cake

##English recipe below the last photo, scroll down please##

Azt hiszem, tényleg igaz, hogy ahogy az ember öregszik, úgy változik az ízlése. Határozottan odáig vagyok újabban a csokitortákért. Egy igazán jó minőségű csokiból,minőségi alapanyagokból készített, főzött csokikrém ( az a bizonyos Dobos-krém) megdobogtatja a szívemet. Mikor ajándékba készítek tortát, általában csokit választok, azzal nem igazán lehet mellélőni, az emberek nagyrésze szereti a csokit.  Ez a kis torta most Zé gyógytornászának készült búcsúajándékképp, mivel a héten 10 hónap után elhagyta a kórházat, befejeződött számára a gyógytorna. Hogy mégse legyen a torta annyira unalmas, naranccsal turbóztam fel Ildi Kokki csokikrémjét,isteni lett. 
A Dobos-krémnek nem árt, ha 1 éjszakát hűtőben van, nekem viszont annyi időm most nem volt, így Ildi krémjét választottam, ami 1-2 óra alatt szuperül megköt, úgyhogy ha villámgyors csokitorta kell ezentúl, akkor ajánlom szeretettel ezt a krémet.
Az alábbi mennyiségekből egy 15 cm-es torta készült, normál méretű ( 24 cm-es) tortához mind a tészta, mind a krém mennyiségét duplázni kell. 


Hozzávalók:
15 cm-es tortához

A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
60 gr liszt
25 gr holland kakaópor

A csokikrémhez:
150 gr étcsokoládé ( én kb. 50 %-ost használtam, ha ennél magasabb kakaótartalmú a csoki, akkor keserűbb lesz)
150 gr habtejszín ( állati eredetű, 30%-os)
100 gr teavaj
75 gr porcukor
1 nagy narancs reszelt héja

A tetejére:
holland kakaópor

Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét habbá verjük, félretesszük.
2. A sárgákat fehéredésig habosítjuk a cukorral, hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd beleforgatjuk a felvert fehérjéket.
3. A masszát 3 egyenlő részre osztjuk és 3 egyforma lapot sütünk belőle. Nekem 175 fokon 13 perc alatt sültek meg egyenként a lapok. A tortaformának az aljába tegyünk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk-lisztezzük ki. Hűtsük ki a 3 lapot.
4. Egy tálba kockázzuk fel az étcsokit, a tejszínt melegítsük fel ( ne forraljuk) és öntsük a csokira. Hagyjuk 1-2 percig állni, hogy a csoki átvegye a tejszín hőjét,reszeljük bele a narancs héját és keverjük simára a krémet. Ha nem olvadna fel az összes csoki, fél percre tegyük mikróba. Tegyük félre a krémet kb. 1 órára.
5. A vajat habosítsuk ki jó alaposan, adjuk hozzá az átszitált porcukrot majd kézi habverő segítségével a langyosra hűlt csokis-tejszínes keveréket 2-3 részletben forgassuk a porcukros vajhoz. Ha a krém kissé kihűlt, összeállítjuk a tortát.
6. Tegyünk félre egy kis krémet a torta körbekenéséhez, a maradékot osszuk 2 részre és állítsuk össze a tortát.
7. Alulra kerül 1 lap, erre a krém fele, újabb lap, a krém másik fele, végül az utolsó lap. A félretett krémmel bekenjük a torta oldalát és tetejét. Tetejét beszórjuk holland kakaóporral, pár órára tálalás előtt hűtőbe tesszük. 


A really nice orange infused chocolate cake, for any occasions, this one was a present therefore I can not show any photos of the sliced cake.

Ingredients:
makes a 6"cake ( you will need a loose bottom tin just like this)

For the sponge:
4 eggs
80g sugar
60g plain flour
25g unsweetened cocoa powder

For the cream:
150g dark chocolate
150g double cream
100g butter, unsalted
75g icing sugar
grated zest of 1 large orange

For the top:
unsweetened cocoa powder

Method:
1. Preheat the oven to 300 F. Cover the bottom of the  cake tin with baking paper, grease the side of the tin with butter and dust with flour. Alternatively you can use a silicone cake mould as well for this step.
2. For the sponge separate the eggs, whip the whites until fluffy, set aside.
3. In a standing mixer mix the egg yolks with sugar until pale and fluffy, add sifted flour and cocoa powder then gently fold the whipped egg whites in. Divide the batter into 3 equal parts and using the covered baking tin bake 3 sponges, changing the baking paper and refreshing the butter grease and flour dust  in the tin after each sponge. Baking time for each layer will be about 12-13 mins. Set them aside.
4. For the cream whip the butter with icing sugar until fluffy and set aside.
5. Break the chocolate into small pieces in a bowl. Warm the cream up in a microwave or over medium heat. Do not boil just warm it up and pour over the chocolate pieces. Wait a few minutes then add the grated zest of an orange and mix until smooth. Set aside for 1-2 hours.
6. Using a silicone spatula gently fold 1/3 of the chocolate mixture into the buttercream, then the second third and the last one. You can start assembling the cake straightaway.
7. Set about 2 tablespoons of the chocolate cream aside for the decoration.
8. Place one sponge on a plate, spread half of the cream over it, then another sponge, the second half of the cream and the last sponge on the top. Use the remaining chocolate cream to frost the side and the top of the cake. You can make any decoration of your choice, I just wanted to keep this cake very simple so decided to dust only the top with some cocoa powder.
9. Put in the fridge for a few hours but do not to forget to remove from the fridge at least 30 mins before serving.


4 comments:

  1. Hát ez gyönyörű!!! Nekem is mostanában az ilyen letisztult, elegáns torták tetszenek! Nem mondom hogy nem ennék belőle most 4-5 szeletet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koszi :) en is sajnaltam,hogy ajandekba ment,mert nagyon isteni volt a krem,de ettol legalabb nem hiztam el :D

      Delete
  2. Mindjárt kész! Valóban nagyon gyorsan megvan és mennyei az íze és az illata is! Viszem a kollégáknak a névnapom alkalmából. Mindig várják, hogy vigyek valami sütit alkalomtól függetlenül. Örülök hogy rábukkantam erre a receptre! Köszi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Örülök, hogy elkészítetted, biztos vagyok benne, hogy nem fogsz / fogtok csalódni a végeredményben :)

      Delete