Thursday, 23 April 2015

Málnás mákkocka / Raspberry-poppyseed square

A nagysikerű mákmuffin a debütálása óta már párszor elkészült, valami hihetetlen módon nemcsak Zének, hanem nekem is az egyik kedvencem lett. Ma nem bírtam megállni és aranyáron vettem egy kis doboz málnát. Felét egy smoothie-ba tettem ebédre, másik felét pedig ebbe a sütibe álmodtam meg. A fekete mákos tésztában ahogy előbukkannak a tűzpiros málnaszemek...és a savanykás íze is remekül passzol ehhez a habos-édes sütihez. Igazi tavaszi kedvenc lesz :)



Hozzávalók:
30x20 cm-es tepsihez

5 tojás
16 dkg porcukor
16 dkg darál mák
10 dkg olvasztott vaj/ margarin
1 tk. sütőpor
egy kis marék málna ( kb. 6-8 dkg)


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk-kilisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük.
2. Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük, belecsurgatjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat / margarint, beleforgatjuk a sütőporral elkevert darált mákot, végül a málnaszemeket.
3. A tepsibe öntjük a masszát és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kockákra vágva tálaljuk. Melegen is, langyosan is, hidegen is isteni, másnapra is megőrzi légies, könnyű, habos, puha állagát. Kell ennél több? Ja, és liszt sincs benne :)


Recipe in English:
Poppyseed cakes, sweets, desserts are all the time favourites. Here in Hungary we use poppyseed not only for decoration but we have many desserts based on poppyseed. Like this, for example. Poppyseed is the main ingredient, doesn't even contain flour, so it is a gluten-free cake option. You can bake it in muffin cases  ( this batch makes 12 muffin) or as a cake cut in half and filled with any kind of cream or just simply as a traybake and then cut into squares like I did.

Ingredients:
30x20 cm baking tray

5 eggs
160g icing sugar
160g ground poppyseed
100g melted butter
1 tsp baking powder
handful of fresh raspberries ( 60-80g)

Method:
1. Preheat oven to 350 F and line a baking tray with baking paper.
2. Whisk the whole eggs ( no need to separate them) with icing sugar until pale and fluffy, then add melted butter,mix well.
3. Add ground poppyseed, baking powder, finally carefully fold the raspberries in.
4. Pour the mixture into prepared baking tray and bake for 30 mins, insert a toothpick or a skewer in the middle of the cake to check if it's ready.
5. Cut into squares.

3 comments:

  1. Hű, de jól néz ki! Asszem meg van a hétvégi sütink.... ;-)

    ReplyDelete
  2. Ez aztán jó kis ízkombináció! Tetszik ez a sütemény! :)

    ReplyDelete
  3. Egyik kedvencem a mák - málna páros, tervezek én is hasonlót :))

    ReplyDelete