Áfonyás-tejszínes pite


A Nők Lapja Konyha desszertes különszámában mindig vannak csodák, a mostani számban is. Jó is, mert mostanában nem nagyon jön az ihlet a sütikre, meg sajnos időm sincs. Ez az áfonyás-tejszínes pite ugyan nem a villámgyorsan elkészíthető kategória, de érdemes vele vesződni és véleményem szerint a citromot lime-ra cserélni is jó ötlet volt tőlem, sokkal karakteresebb íze lett a krémnek így. 


Hozzávalók:
25 cm-es pitéhez

A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj / margarin
6 dkg porcukor
csipet só
1 tojás sárgája

A krémhez:
2,5 dl habtejszín
10 dkg cukor ( fele vaníliás)
1 lime reszelt héja
2 tojás
12,5 dkg áfonya


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk a tésztát és a formába illesztjük úgy, hogy az oldalát is teljesen befedje a tészta, egészen a forma pereméig. Érdemes kivehető aljú piteformát használni, egyszerűbb lesz a kész pitét felszeletelni. Villával megszurkáljuk, sütőpapírral kibéleljük a pitét és babot vagy rizst szórunk rá nehezéknek, hogy sütéskor a tészta ne púposodjon fel. 170 fokra előmelegített sütőben ( én ezt légkeverésen) 15 percig elősütjük, majd a nehezéket és a sütőpapírt kivesszük.
2. A tejszínt a cukorral, lime héjával, tojásokkal kikeverjük ( a tejszínt nem kell habbá verni) és az elősütött pitébe öntjük. Megszórjuk áfonyával és 145-150 fokos sütőben ( alsó-felső sütés) addig sütjük, amíg már csak egy kicsit remegős a közepe, de nagyjából megszilárdult. Ahogy hűl,még fog szilárdulni. Nekem kb. 50-55 perc volt. 
3. Langyosra / hidegre hűtjük, majd szeleteljük. Hidegen szebb lesz,én még langyosan vágtam fel.



Megjegyzések

Megjegyzés küldése