Olasz mogyorótorta

A hétvégi esküvői sütésünk egyik sztárja volt az olasz mogyorótorta. Era választása alapján került méltó módon az esküvői menüsorba. Nekem az egyik személyes kedvencem lett, így 2 nappal az esküvő után újra megsütöttem egy Londonból idelátogató, nagyon kedves lengyel barátom szülinapjára. 2 éve az illető egy szivárvány tortát kapott tőlem a szülinapjára, most egy kicsit egyszerűbbet választottam, nagy sikert aratott, ahogy számítottam rá :)


Hozzávalók:
16 cm-es tortához

20 dkg pirított, héjas török mogyoró
5 dkg étcsoki
 1 tk. sütőpor
10 dkg puha vaj
1 narancs reszelt héja
5 tojás, különválasztva
17,5 dkg nádcukor (legközelebb 15 dkg is elég lesz)
csipet só

A tetejére:
3 dkg étcsoki
30 ml habtejszín
narancshéj
pár szem mogyoró


Elkészítés:
1. A pirított, héjas mogyorót az étcsokival és a sütőporral aprítógépbe tesszük és finomra daráljuk. Hozzáreszeljük egy narancs héját is, majd kézzel beledolgozzuk a puha vajat. Az így kapott ragacsos masszát félretesszük.
2. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük.
3. A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, robotgéppel belekeverjük a mogyorós masszát, végül egy szilikonos spatulával a tojáshabot is.
4. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( kb. 50-55 perc) sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. 
5. A mázhoz a tejszínt mikróban felforrósítjuk és az apróra tört étcsokira öntjük,simára keverjük. A kihűlt torta tetejére simítjuk, narancshéjjal, egész mogyorószemekkel díszítjük.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése