Túrós táska blundeltésztából

A hajtogatott élesztős tésztából készült kakaós csiga sikerén felbuzdulva, ma túrós táskát készítettem. A tészta ugyanaz, a tölteléke házi, krémes túróból van. Ez kicsit hígabb,mint a bolti túró és én sokat is tettem a töltelékből, így a táskák szétnyíltak, de erre számítottam is. A képeken még a viszonylag szép példányok szerepelnek, ennél csak csúnyábbak vannak. :) De az ízük fantasztikus! Érdemes rászánni az időt és kipróbálni:)


Hozzávalók: 
16-18 db táskához

A vajas részhez:
270 gr vaj/ margarin
50 gr liszt

Az előtésztához:
450 gr liszt
30 gr olvasztott vaj/margarin
50 gr porcukor
20 gr friss élesztő
10 gr só
250 ml tej
2 tojás sárgája

A töltelékhez:
500 gr házi,krémes túró
3 ek. tejföl
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint porcukor, vaníiliás cukor ( kb. 10-15 dkg)

A kenéshez:
1 felvert tojás


Elkészítés:
1. A tészta elkészítése az itt leírtak alapján történik. 
2. A töltelékhez a hozzávalókat aprítógépben vagy robotgépben krémesre keverjük, félretesszük.
3. Az előkészített tésztát a 3 hajtogatás után 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzeteken még kicsit nyújthatunk és a közepükre  egy kiskanál tölteléket helyezünk, a tészta 4 sarkát tojással bekenjük, sarkait átlósan behajtjuk. Kicsit össze is csíphetjük a tésztavégeket, hogy ne nyíljon kelés / sütés közben szét. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, lekenjük tojással és 15-20 percig pihentetjük.
4. Sütésük 210 fokos, előmelegített gőzös sütőben történik. Kb. 16-18 perc alatt sülnek meg. A sütő aljába egy lábas vizet szoktam tenni, hogy gőzösebb legyen, így kívül kissé ropogós, belül puha táskákat kapunk.
5. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.  



Megjegyzések