Sunday, 30 April 2017

Vaníliás pathé


Ismét egy cukrásztételt hoztam, mostmár szinte minden napra jut egy itthon elkészítendő süti. A tegnap kezdett aprósüti hullám folytatása a vaníliás pathé, a narancsgalette-nél felszaporodott tojássárga eltüntetésére. A Néróhoz kicsit hasonlít ez a süti, de kevesebb benne a tojás, több a zsiradék, így az elkészítése is kicsit trükkösebb. A Néróhoz hasonlóan habzsákból kell formázni, de mivel itt több a zsiradék, egy masszívabb tésztát kapunk, amivel elég nehéz dolgozni. Így miután a masszát bekevertük, gyorsan kell formázni, mert elég hamar megszilárdul az anyag. Ha ennél a mennyiségnél többet készítünk, érdemes a tésztát 2 részletben bekeverni és úgy formázni. Ebből a mennyiségből egyébként kb. 500 gr kész sütemény lesz.


Hozzávalók:
A tésztához

400 gr liszt
250 gr vaj / margarin
150 gr porcukor
10 gr vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
25 gr tojássárgája
25 gr egész tojás ( én most a tegnapról megmaradt tojássárgákat használtam csak, összesen 3-at)

A díszítéshez:
100 gr étcsoki
1-2 tk. étolaj



Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és előkészítjük a csillagcsővel ellátott habzsákot is, hogy a kész masszával gyorsan tudjunk majd dolgozni.
2. A puha vajat/ margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat és a citromhéjat, ezzel is tovább habosítjuk. Végül belekeverjük a lisztet is és eldolgozzuk.
3. A masszát habzsákba töltjük és különböző formájúra nyomjuk ki a tésztát: kör, S alak, csepp, kifli, félkör, babapiskóra alakúra is formázhatjuk.
4. Előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha kezdenek pirulni, kivesszük a sütőből és rácsra tesszük őket hűlni.
5. A csoki 2/3-át vízgőz felett felolvasztjuk majd a maradék 1/3 csokit is hozzákeverjük. Pici étolajat is adhatunk hozzá, hogy vékonyítsunk rajta. A csokiban kimárthatjuk a pathékat félig vagy zacskóba töltve vékonyan spinelhetjük az elkészült sütiket. Sütőpapíros lemezre tesszük őket, amíg a csoki megszilárdul majd jól záródó fémdobozban tároljuk őket, ahol sokáig eláll.


No comments:

Post a Comment