Friday, 14 July 2017

Túró rudi pite


Ebben a gatyarohasztó melegben sokkal jobban szeretem a pitéket, mint a tortákat. Nem kell azon izgulni, hogy vajon a melegben szétcsúszik-e, kifolyik-e belőle a krém, nem beszélve a szállítási nehézségekről, ha egy kicsit messzebbre készül a torta. A piték egyszerűek ebből a szempontból: az omlós tészta szépen keretbe foglalja a tölteléket, ebből aztán biztosan nem folyik ki, esik ki semmi. És még az ilyen kevés dekorációs készséggel rendelkezők,mint én is szépre tudják megcsinálni. Szóval süssünk pitét! Most egy Túró Rudisat. 



Hozzávalók: 
25 cm átmérőjű pitéhez ( 12 szelet)

Az omlós kakaós tésztához:
70 gr vaj
70 gr cukor
120 gr sima liszt
30 gr holland kakaópor
csipet só
1 tojás

A túrótöltelékhez:
250 gr félzsíros tehéntúró
250 gr mascarpone
250 ml habtejszín
1 csomag habfixáló
1 citrom reszelt héja
pár csepp vanília aroma
65 gr porcukor
csipet só

A tetejére:
30 gr étcsoki
pár csepp étolaj

Elkészítés:
1. Az omlós tészta hozzávalóit késes aprítógépbe tesszük, simára dolgozzuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
2. Közben elkészítjük a tölteléket: a habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
3. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a mascarponét, a citromhéjat, a sót, a porcukrot, a vaníliát és alaposan elkeverjük. Eztán hozzádolgozzuk a felvert tejszínhabot és felhasználásig hűtőbe tesszük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk és a formába simítjuk. Én most nem nyújtottam,csak egy kisebb kört, azt beletettem a formába és az ujjaimmal nyomkodtam bele a formába, a peremére is. A tészta kicsit lágy, nehezen nyújtható, főleg ha odakint 40 fok van, ilyen időben még nehezebb bánni vele.
4. Villával megszurkáljuk, sütőpapírral kibéleljük, babot / lencsét szórunk bele és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig vakon sütjük. A nehezék és a papír eltávolítása után további 10 percig sütjük, majd kihűtjük.
5. A kihűlt pitébe simítjuk a túrós masszát. A tetejére étcsokit olvasztunk, pár csepp étolajjal elkeverjük és körkörösen díszítjük vele a pite tetejét. Felhasználásig hűtőbe tesszük. 


No comments:

Post a Comment