Banános-mogyoróvajas zabgolyó

Villámgyorsan elkészíthető egészséges reggeli vagy délutáni energialöket. Ha egész nap úton vagyok, akkor szoktam csomagolni, életmentő belőle 2-3 darab, mikor már lent van az energiaszintem. Ez most egy egyszerű változat, turbózhatjuk magok hozzáadásával, esetleg meggyet a közepébe lehet tenni, illetve forgathatjuk akár kókuszreszelékbe, kakaóporba, darált magvakba is, mindenhogy jó lesz.

A nasi beilleszthetúő a Fitness Junkie táplálkozási programba is :)


Hozzávalók:
kb. 12 nagyobb golyóhoz

1 banán
60 gr mogyoróvaj
100 gr zabpehely 
20 gr holland kakaópor
1 ek. méz ( el is hagyható, vagy édesítővel helyettesíthető)
kb. fél dl forró víz

20 gr finomszemű zabpehely
pár ek. olvasztott étcsoki
puffasztott amaránt ( bioboltokban, drogériákban kapható)
pirított szezámmag


Elkészítés:
1. Az első 5 hozzávalót ( félkövér betűkkel jeleztem őket) késes aprítógépbe tesszük és összedolgozzuk. Annyi  forró vizet adunk hozzá, hogy ragacsos, de formázható masszát kapjunk.
2. Ezután a finomszemű zabpelyhet kézzel belekeverjük ( így maradnak benne nagyobb szem zabpelyhek is)  és hűtőbe tesszük a masszát 10-15 percre.
3. Golyókat formázunk a masszából és amíg a bevonóanyagokat előkészítjük, visszatesszük a golyókat a hűtőbe. 
4. Pár kocka étcsokit felolvasztunk és langyosra hűtünk. A szezámmagot száraz serpenyőben lepirítjuk: így ropogósabb lesz és karakteresebb lesz az íze is. 
5. A tenyerünket kicsit bekenjük az olvasztott csokival és meggörgetjük benne a golyókat majd meghempergetjük őket vagy a puffasztott amarántban vagy a pirított szezámmagban. A tenyerünket minden golyó után csokizzuk.

Azért nem mártjuk ki a golyókat teljesen csokiban, mert nem bonbon jelleget szeretnénk ezeknek a golyóknak adni, megmaradunk az egészséges vonalnál. Így csak annyi csokira van szükségünk, hogy a magok rátapadjanak a golyókra. 
Fogyasztásig hűtőbe tesszük őket. 


Megjegyzések