Édesburgonyás brownie- tojás, tejtermék, liszt, hozzáadott cukor nélkül

Mindössze 5 hozzávaló szükségeltetik ennek az egészséges brownie-nak az elkészítéséhez. Tojás, tejtermék, liszt nincs benne egyáltalán. Cukor sincs hozzáadott formában- amennyi a mogyoróvajban illetve a 63%-os étcsokoládéban van, annyi. Ha valaki nagyon szigorúan veszi a diétát, használjon cukormentes étcsokit ( pl. Wawel ) és mogyoróvajból is lehet olyat kapni, ami egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Én most " crunchy" mogyoróvajat használtam, így lettek benne pici mogyoródarabák-ezért megszórtam a tetejét is mogyoródarabkákkal. De a "smooth" mogyoróvajjal teljesen sima textúra érhető el, ha valaki inkább azt preferálja. Bármilyen növényi vajjal ( mandula, kesudió) elkészíthető, bár legbarátibb áron mogyoróvaj szerezhető be. 


Hozzávalók 12 szelethez:
20x24 cm-es tepsihez
1 csésze: 250 ml

A browniehoz:
2 csésze sült édesburgonya
1 csésze mogyoróvaj
1/2 csésze cukrozatlan, keserű kakaópor
2 ek. kókusztej

A csokikrémhez:
1 csésze magas kakaótartalmú étcsokoládé
1/2 csésze kókusztej

Tetejére:
pirított mogyoródarabák


Elkészítés:
1. Az édesburgonyát meghámozzuk, vékonyabb cikkekre vágjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt puhára sütjük.
2. A kihűlt édesburgonyát,a kakaóport és a mogyoróvajat és 2 ek. kókusztejet késes aprítógépbe teszünk és simára dolgozzuk. Elég sűrű a massza, ezért kell bele kevés folyadék ( kókusztej vagy víz), hogy könnyebben eldolgozza a gép.
3. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ujjainkkal lelapogatjuk és 175 fokos sütőben 12 percig sütjük. Langyosra hűtjük.
4. A csokit felolvasztjuk, simára keverjük a kókusztejjel és a langyosra hűlt sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk mogyoródarabkákkal. Kockákra vágva tálaljuk. 




Megjegyzések