Karamellizált fordított banántorta

Az előző bejegyzésemben is egy karamellás fordított torta szerepelt, körtével, viszont ez a recept még egyszerűbb. Itt nem kell külön karamellt készíteni, így egy csomó időt megspórolunk ( nem beszélve a karamelles lábas eltisztításáról), hiszen a barna cukor a sütőben csodás ragacsos karamellé alakul a banánkarikák körül. Rekordsebességgel fogyott el nálunk ez a süti, almával, körtével, barackkal is működik.

Hozzávalók:
25 cm-es formához

1 csésze: 250 ml

A karamellizált banános részhez:
2 banán
3/4 csésze nádcukor
6 ek. olvasztott vaj

A tésztához:
1 érett banán
3 ek. olvasztott vaj
1 tojás
1/3 csésze tejföl vagy joghurt
1/3 csésze nádcukor
2 tk. sütőpor
csipet só
1/2 tk. őrölt fahéj
1 csésze sima liszt

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, egy hullámos szélű piteforma vagy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kivajazzuk vagy befújjuk formaleválasztó spray-vel. Fontos, hogy ne kivehető aljú vagy kapcsos formát használjunk, mert sütés közben kifolyhat a karamell.
2. Egy kis tálkában elkeverjük az olvasztott vajat a nádcukorral és egyenletesen elterítjük a forma alján. Kirakjuk vékony banánkarikákkal, kör alakban, kívülről befelé szépen haladva.
3. Egy villával pürésítjük a banánt, hozzákeverjük az olvasztott vajat, nádcukrot, tojást, tejfölt/ joghurtot végül az összeszitált száraz anyagokat.
4. A masszát egyenletesen elkenjük a banánrétegen és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezhetünk.
5. Miután kihűlt kissé a sütemény, egy lapos tányért vagy tortatálat helyezünk a tetejére és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, így a karamellizált banán lesz a sütemény teteje. Eltávolítjuk a sütőpapírt és már fogyaszthatjuk is magában vagy egy gombóc vaníliafagyival. 


Megjegyzések