Rumos-diós-narancsos trüffeltorta

A hagyományos trüffeltortámat turbóztam egy kicsit tovább némi pirított dióval, kandírozott narancshéjjal és rummal. Egész pontosan rumaromával, hiszen így gyerekek is ehetnek belőle. Amennyiben a torta csak felnőtteknek készül, bátran használjunk rumot vagy akár diólikőrt is. Az alap kicsit olyan, mintha Sport szelet lenne, de a dió és a narancs miatt sokkal masszívabb és ezekkel az ízekkel szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét ez a torta.


Hozzávalók:
18 cm-es tortához:

A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
105 gr liszt
20 gr kakaópor
10 gr sütőpor
0.5 dl olaj
0.5 dl víz

A krémhez:
300 gr étcsoki
300 ml habtejszín
50 gr kandírozott narancshéj, apróra vágva
50 gr pirított, darált dió
ízlés szerint rum / rumaroma/ diólikőr

A díszítéshez:
8 db fél dió
1 ek. pirított, darált dió


Elkészítés:
1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján, melyet kihűtünk majd 3 lapba vágunk.
2. Az étcsokit egy tálba törjük, a tejszínt felforraljuk. A forró tejszínt ráöntjük a csokira majd kézi habverővel simára keverjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük pár órára, akár egy egész éjszakára is. Könnyebben kihabosítható és egyszerűbb vele dolgozni, így akár ezt a lépést már előző nap is megcsinálhatjuk.
3. A kihűlt csoki ganache-t robotgép üstjébe tesszük és közepes fokozaton elkezdjük kihabosítani. Ekkor adjuk hozzá a rumot / rumaromát/ diólikőrt és addig habosítjuk, míg meg nem nő kissé a térfogata és ki nem világosodik picit a színe. Ne verjük túl, mert a tejszínt nem csak önmagában, hanem ebben a formában is túl lehet verni, melynek eredménye ikrás krém lesz. Ha látszanak benne az apró kis rögök, akkor túl sokáig vertük. Ezért ne magas, hanem közepes fokozaton dolgozzunk. Ha ezzel megvagyunk, vegyünk ki egy kevés krémet: annyit, amennyivel a torta oldalát, tetejét vékonyan bekenjük és amennyit a díszítéshez szeretnénk használni.
4. A maradék nagyobb adag krémbe spatulával keverjük bele a pirított darált diót és az apróra vágott kandírozott narancshéjat, ez a rész lesz a torta tölteléke.
5. Betöltjük a tortát: egy lap piskóta, a narancsos-diós krém fele, még egy piskóta, a krém másik fele, végül a legszebb, legegyenesebb piskótalap a tetejére. A félretett csokikrémmel kenjük be a torta oldalát, tetejét. Díszítsük a maradék krémmel, fél diószemekkel és kevés pirított, darált dióval.
Felhasználásig tároljuk hűtőben, de akár azonnal is szeletelhető és fogyasztható, mert a krém szuper állagú. 

Megjegyzések