Kakaós csiga: cukor-, tej-, tojásmentes, teljes kiőrlésű

Előre bocsájtom, ha valaki a tökéletes, isteni finom kakaós csiga receptjét keresi, akkor ide kattintson, mert itt olvasható a valaha készült legjobb csigarecept ( fahéjas vagy kakaós), amit a cukrászsuliban tanultam. 
Persze vannak olyan helyzetek, amikor vannak bizonyos megszorítások, legyen cukormentes, tejmentes, tojásmentes, lehetőleg teljes kiőrlésű, stb. Ez a csiga minden kritériumnak megfelel, kakaós helyett természetesen fahéjas töltelékkel is ugyanúgy működik. Zárójelben jelzem, hogy mivel lehet helyettesíteni az egyes hozzávalókat, ha valaki nem érzékeny semmire. 
Az eredeti receptet itt találtam

Hozzávalók:
kb 18-20 db mini csigához

A tésztához:
200 gr teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 gr sima liszt
nagy csipet só
130 ml langyos víz ( vagy tej) 
7 gr porélesztő vagy 25 gr friss élesztő
3 ek. kókuszzsír, olvasztva ( olaj vagy vaj) 
1 tk. cukor ( az élesztő megeszi majd)
1 tk. Diawellness negyedannyi édesítő

A töltelékhez:
olvasztott kókuszzsír ( olaj vagy vaj)
30 gr Diawellness negyedannyi édesítő
30 gr holland kakaópor ( ezt nem mértem pontosan, jó kakaós legyen)

Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet és a sót, alaposan elkeverjük. Ráöntjük a langyos vizet, az olvasztott kókuszzsírt, cukrot, édesítőt és rászórjuk a porélesztőt. Kézzel alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Fontos: a sót azért keverjük el alaposan a liszttel, hogy ne érintkezzen az élesztővel közvetlenül, különben nem fog az élesztő elkezdeni dolgozni.
2. Amíg a tészta pihen, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy kis tálkában a kakaóport elkeverjük az édesítővel.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott kókuszzsírral és gazdagon, egyenletesen megszórjuk a kakaós töltelékkel. A keskenyebb végénél szorosan feltekerjük és felszeleteljük. A csigákat a tepsire tesszük és kb. 15-20 perc alatt előmelegített sütőben készre sütjük. 

Tipp: tegyünk egy lábas vizet a sütő aljába, így extra gőzös lesz a sütőnk, ami puhább csigákat eredményez majd.


Megjegyzések